turneul campioanelor

Preview Turneul Campioanelor 2021: Avancronica BETuri

Autor: Andrei Serban
Ultimul update pe: noiembrie 8, 2021
5/5 - (3 votes)

Turneul Campioanelor 2021 este competiția care încheie sezonul în circuitul feminin de tenis și se va disputa în mod excepțional în Guadalajara, Mexic. Orașul mexican va găzdui doar ediția din acest an, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Începând cu 2022, turneul revine la Shenzhen, China.

Este al doilea an la rând când Turneul Campioanelor este afectat, după ce în 2020 competiția a fost anulată. Ediția din 2021 este cea de-a 50-a din istorie, în proba de simplu. Vor fi opt jucătoare la start și două rezerve, iar România are și ea o reprezentantă, la dublu.

Akron WTA Finals Guadalajara sau Turneul Campioanelor 2021 va avea loc în perioada 10-17 noiembrie și se va juca pe suprafață hard. În continuare, vă prezentăm o analiză a competiției ce stă să înceapă în scurt timp. Nu uita că avem o avancronică similară și pentru Turneul Campionilor!

Cum se obține calificarea la Turneul Campioanelor?

Rezultatele obținute în cele mai bune 16 turnee din sezon – fără a fi luate în calcul punctele din competițiile ITF sau WTA 125 – sunt luate în calcul pentru stabilirea ierarhiei din proba de simplu. Între acestea, obligatoriu a fi incluse sunt cele patru turnee de Grand Slam și cel puțin patru competiții WTA 1000.

În proba de dublu, sunt calculate punctele obținute de o pereche în cele mai bune 11 turnee jucate împreună, fără a conta nivelul competiției.

Formatul inedit după care se joacă Turneul Campioanelor

Spre deosebire de turneele clasice jucate cu un tablou eliminatoriu, Turneul Campioanelor propune un format diferit. Astfel, cele opt jucătoare calificate în proba de simplu sunt împărțite în două grupe de câte patru – așa cunoscuta fază ”round robin”. Se joacă în sistem fiecare cu fiecare, iar la final ocupantele primelor două poziții din fiecare grupă ajung în semifinale. Primul loc întâlnește jucătoarea de pe 2 din cealaltă grupă și invers. Câștigătoarele celor două semifinale se luptă pentru trofeu în marea finală.

Criteriile de departajare sunt, în această ordine: numărul de victorii, numărul de partide disputate și rezultatele din meciurile directe. În cazul în care sportivele nu pot fi departajate, se apelează la ultimele două criterii posibile – numărul de seturi, respectiv game-uri câștigate.

Ponturi tenis Turneul Campioanelor 2021

 • Anett Kontaveit câștigă Turneul Campioanelor – Cota 5,00 în oferta Betano Romania. Sportiva din Estonia este, cu siguranță, cea mai în formă sportivă calificată la Guadalajara și are toate șansele să încheie sezonul de toamnă cu cel mai important trofeu din carieră.
 • Maria Sakkari se califică în finala la Turneul Campioanelor – Cota 3,60Fortuna Pariuri. O altă jucătoare aflată într-o ascensiune continuă este grecoaica Sakkari. După două semifinale de Grand Slam în acest an, ar fi timpul și pentru disputarea unui ultim act într-un turneu de asemenea calibru.
 • Karolina Pliskova va reuși cei mai mulți ași în turneu – Cota 3,75 – Betano Pariuri. Cehoaica este pe locul 1 în clasamentul referitor la numărul de ași reușiți în 2021. Pliskova are toate șansele să aibă cele mai multe servicii decisive și la Guadalajara. Principala adversară la acest capitol pare a fi Aryna Sabalenka.
iga swiatek turneul campioanelor 2021

Jucătoarele calificate la Turneul Campioanelor 2021 – Scurtă analiză

Primele trei sportive calificate la Turneul Campioanelor 2021 au fost Ashleigh Barty, Aryna Sabalenka și Barbora Krejcikova. Acestea au obținut biletele pentru Guadalajara în data de 20 septembrie, imediat după US Open. Între timp, australianca aflată pe locul 1 în clasamentul WTA a anunțat că își va încheia sezonul și nu va lua parte în această competiție.

În continuare, vă vom prezenta cele opt calificate în proba de simplu la Turneul Campioanelor 2021, în ordinea în care acestea au obținut biletele pentru competiția care încheie anul în tenisul feminin. Cotele prezentare în dreptul jucătoarelor se referă la șansele pe care acestea le au la câștigarea marelui trofeu și sunt preluate din oferta celor de la Betano.

Aryna Sabalenka – Cota 4,50

În absența lui Ash Barty, sportiva din Belarus este favorita cu numărul 1 a competiției de final de an. Sabalenka nu este în cea mai bună formă fizică, după ce a contactat Covid-19 și a fost nevoită să se retragă din ultima competiție importantă a anului, Indian Wells. Aceasta a revenit pe teren la Moscova, dar a fost eliminată încă din sferturile de finală. Cele mai bune rezultate ale sezonului pentru Sabalenka sunt semifinalele de Grand Slam de la Wimbledon și US Open, dar și trofeul obținut la Madrid. Aryna se află pentru prima dată la Turneul Campioanelor.

Predicție: Probabil că dacă această competiție ar fi avut loc câteva săptămâni mai devreme, am fi privit-o pe Sabalenka drept principală favorită. În condițiile în care forma fizică nu este la cel mai înalt nivel, este posibil să asistăm la o prestație sub așteptări a bielorusei și o eliminare încă din faza grupelor.

Barbora Krejcikova – Cota 6,50

Cehoaica este una dintre surprizele sezonului în circuitul feminin, în special datorită perioadei din primăvară. Krejcikova, o specialistă a jocului de dublu și una dintre cele mai bune atlete în acea probă, a arătat că este capabilă de rezultate mari și în competițiile de simplu.

După triumful de la Strasbourg din săptămâna premergătoare French Open, a urmat adevăratul șoc. Barbora a câștigat Roland Garros total neașteptat, după o victorie în finală împotriva Anastasiei Pavlyuchenkova. Mai apoi, Krejcikova nu a avut vreun alt rezultat notabil, exceptând trofeul câștigat pe propriul teren, la Praga, și sferturile de finală de la Cincinnati și US Open. Și Krejcikova se află la debutul în competiție.

Predicție: Asemenea Arynei Sabalenka, nici Krejcikova nu este în cea mai bună formă sportivă și am putea să o vedem pe cehoaică eliminată din grupe. O eventuală semifinală la Turneul Campioanelor ar fi un rezultat excelent pentru deținătoarea trofeului de la Roland Garros.

Karolina Pliskova – Cota 7,50

Continuăm cu o altă sportivă din Republica Cehă, o școală excepțională de tenis. Karolina Pliskova este o obișnuită a Turneului Campioanelor, spre deosebire de Sabalenka și Krejcikova. Aceasta se află în fața celei de-a cincea prezențe consecutive în competiție.

Drumul a fost unul anevoios însă, după un start dezastruos de sezon. Înfrângerile au curs pe bandă rulantă în prima parte a anului și doar finala de la Roma a mai salvat câte ceva din moralul sportivei. Nu însă și rezultatul obținut acolo, deoarece vorbim de o înfrângere cu un dublu 0-6 aplicată de Iga Swiatek.

Rezultatul de referință îl reprezintă finala de la Wimbledon, pierdută în fața lui Ash Barty. A urmat un nou ultim act la Montreal, semifinale la Cincinnati și sferturi de finală la US Open.

Predicție: Pliskova a avut o jumătate secundă a sezonului foarte bună și ar putea trece de grupe la Turneul Campioanelor.

Maria Sakkari – Cota 7,50

Sakkari este prima sportivă din Grecia calificată vreodată la Turneul Campioanelor. Cu rezultate nu foarte notabile în primele luni ale anului, se remarcă totuși calificarea în semifinalele de la Miami. La French Open, grecoaica a ajuns din nou în penultimul act, cea mai bună performanță a carierei într-un Grand Slam și a fost foarte aproape de marea finală. În jocul pierdut cu 7-9 în set decisiv contra Krejcikovei, Sakkari a ratat inclusiv o minge de meci.

După o eliminare prematură la Wimbledon, a venit a doua semifinală majoră, în cadrul US Open. Toamna a adus o finală la Ostrava și o semifinală la Moscova.

Predicție: Sportiva din Grecia este într-o formă foarte bună și ar putea ajunge până în ultimul act la Turneul Campioanelor 2021.

Iga Swiatek – Cota 5,50

Pe 25 octombrie, una dintre noile senzații din tenisul feminin obținea în premieră biletele pentru Turneul Campioanelor. Swiatek a fost de altfel una dintre cele mai constante sportive ale sezonului și este singura care a ajuns în a doua săptămână la toate cele patru turnee de Mare Șlem. Dar nu a putut mai mult decât un sfert de finală la Roland Garros, competiție în care era văzută drept una dintre marile favorite la câștigarea trofeului. Iga a câștigat turneele de la Roma și Adelaide. În această toamnă, sportiva din Polonia a bifat un tur 4 la Indian Wells și o semifinală la Ostrava.

Predicție: Constanța este cea care o recomandă pe Iga Swiatek drept una dintre posibilele semifinaliste ale acestei ediții a Turneului Campioanelor.

Garbine Muguruza – Cota 9,00

Atleta din Spania se află la a patra prezență din carieră în competiția de final de an. După un tur 4 la Australian Open, Muguruza ajungea în finală la Doha și câștiga titlul la Dubai. În urma unei accidentări suferite la Charleston, sezonul de zgură al Garbinei a fost dat peste cap și a fost nevoită să se retragă de la Madrid. În timp ce la Roma și French Open a fost eliminată de fiecare dată prematur. Fără rezultate remarcabile în vară, iberica s-a impus la Chicago, titlul cu numărul 9 din carieră.

Predicție: Muguruza nu este într-o formă prea bună și a fost propulsată la Guadalajara în special de rezultatele obținute în primele două luni ale anului. Este posibil ca spaniola să fie eliminată încă din faza grupelor la Turneul Campioanelor.

Paula Badosa – Cota 15,00

Badosa este cea de-a doua spaniolă calificată la Turneul Campioanelor și se află la debutul în competiție. Oarecum normal, deoarece până acum câteva luni iberica nu arăta că ar putea bate la porțile top 10 WTA. Sezonul a început fără rezultate notabile, până la semifinala de la Charleston.

Mai apoi, a venit cel mai important rezultat al carierei de până atunci: penultimul act de la Madrid, chiar pe teren propriu. Avea să vină și primul titlu, la Belgrad, dar și primul sfert de finală într-un Grand Slam, la French Open. Mai apoi, un tur 4 la Wimbledon și sferturi de finală la Jocurile Olimpice și Cincinnati. Turneul din urmă avea să-l părăsească din cauza unei accidentări, care a dus-o la US Open într-o formă fizică nu tocmai optimă.

Performanța de referință a anului și a carierei este reprezentată de triumful de la Indian Wells. Badosa a devenit prima sportivă din Spania care a câștigat competiția denumită de mulți „al cincilea Grand Slam al anului”.

Predicție: Badosa a câștigat ultima competiție importantă disputată și ne așteptăm la un nou rezultat mare obținut de aceasta. Anticipăm că iberica va trece de grupe la Guadalajara.

Anett Kontaveit – Cota 5,00

Ultima, dar nu cea din urmă, sportiva din Estonia a reușit să obțină calificarea la Turneul Campioanelor chiar în turneul WTA de la Cluj-Napoca, în ultima săptămână a sezonului. Kontaveit ne obișnuise și până în acest an să performeze relativ bine în competiții și mai reușea uneori să ajungă în faze avansate ale turneului.

De altfel, stagiunea nu a debutat prea bine pentru Kontaveit. Avea să se califice în finale la Grampians Trophy (Melbourne) și Eastbourne. Mai apoi, au urmat patru înfrângeri consecutive la Wimbledon, Jocurile Olimpice, Montreal și Cincinnati. Momentul decisiv a fost cooptarea în echipă a lui Dmitri Tursunov, în postura de antrenor. A venit imediat primul titlu din 2017 încoace, la Cleveland. Toamna a fost una senzațională pentru Kontaveit, care a câștigat trei turnee (Ostrava, Moscova, Cluj-Napoca) și a ajuns în sferturi la Indian Wells.

Predicție: Forma din ultimele două luni o recomandă pe estonă pentru un rezultat mare la Turneul Campioanelor. Noi mizăm pe faptul că Anett își va continua acest parcurs senzațional și va câștiga Turneul Campioanelor.

Cine sunt deținătoarele trofeelor la Turneul Campioanelor?

Ashleigh Barty este campioana en-titre a competiției de final de an din tenisul feminin, după triumful înregistrat în urmă cu doi ani în fața Elinei Svitolina (6-4, 6-3). Timea Babos și Kristina Mladenovic sunt deținătoarele trofeului de la dublu, în urma victoriei fără drept de apel din ultimul act disputat contra perechii formate din Su-Wei Hsieh și Barbora Strycova (6-1, 6-3).

garbine muguruza wta finals

Punctele puse în joc și fondul de premiere de la Turneul Campioanelor 2021

Maximul de puncte pe care o jucătoare îl poate obține la Guadalajara este 1500, în cazul în care câștigă trofeul fără să fie învinsă pe parcurs. Sunt acordate 125 de puncte pentru fiecare meci jucat în faza grupelor, dar și un plus de alte 125 pentru fiecare victorie obținută în această fază. Calificarea în marea finală este recompensată cu încă 320 de puncte, iar campioana mai primește alte 420 de puncte.

Fondul total de premiere de la această ediție a Turneului Campioanelor este de cinci milioane de dolari.

România are o reprezentantă la Turneul Campioanelor 2021!

Chiar dacă Simona Halep nu a avut parte de un sezon prea bun și a ratat pentru prima dată după opt ani calificarea la Turneul Campioanelor, țara noastră va avea totuși o sportivă la Guadalajara. Este vorba despre Ioana-Raluca Olaru, aflată aici în postura de primă rezervă a probei de dublu, alături de ucraineanca Nadia Kichenok.

Dublul Olaru/Kichenok a obținut două titluri în acest sezon (Sankt Petersburg, Chicago) și a disputat alte două finale. Inițial, nimeni nu se aștepta la această prezență. O serie de retrageri au adus-o pe româncă la Guadalajara și sunt șanse importante de a juca măcar o partidă, dacă vom avea parte și de alte abandonuri.

Perechile calificate pentru proba de dublu a Turneului Campioanelor

 • Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova (Cehia)
 • Shuko Aoyama/Ena Shibahara (Japonia)
 • Su-Wei Hsieh (Taiwan)/Elise Mertens (Belgia)
 • Nicole Melichar-Martinez (SUA)/Demi Schuurs (Olanda)
 • Samantha Stosur (Australia)/Shuai Zhang (China)
 • Alexa Guarachi (Chile)/Desirae Krawczyk (SUA)
 • Darija Jurak (Croaţia)/Andreja Klepac (Slovenia)
 • Sharon Fichman (Canada)/Giuliana Olmos (Mexic)

Cele mai interesante statistici Turneul Campioanelor 2021

 • Iga Swiatek este prima sportivă născută în secolul XXI calificată la Turneul Campioanelor.
 • Barbora Krejcikova, campioana de la Roland Garros, va evolua atât în proba de simplu, cât și în cea de dublu – alături de Katerina Siniakova.
 • Republica Cehă (Krejcikova și Karolina Pliskova), respectiv Spania (Garbine Muguruza și Paula Badosa) au câte două reprezentante în proba de simplu.
 • Este ediția cu numărul 50 din istoria Turneului Campioanelor, după debutul competiției din 1972. Martina Navratilova deține recordurile de titluri câștigate (8) și finale disputate (14).
 • Turneul Campioanelor ajunge în premieră în Mexic. Până acum, competiția de final de an s-a disputat în Statele Unite ale Americii (1972-2000 și 2002-2005), Germania (2001), Spania (2006-2007), Qatar (2008-2010), Turcia (2011-2013), Singapore (2014-2018) și China (2019). Competiția va reveni la Shenzhen începând cu anul viitor, până în 2030.

Preview Turneul Campioanelor 2021 – Concluzii

Turneul Campioanelor reunește crema tenisului feminin și pune față în față cele mai bune opt jucătoare ale sezonului. Totuși, de această dată vorbim despre mai multe sportive care sunt complet ieșit din formă sau au chiar probleme medicale. Cu siguranță, Anett Kontaveit este atleta de urmărit și ar putea produce marea surpriză la Guadalajara. Tu pe cine mizezi la câștigarea Turneului Campioanelor?

Până la următoarele ponturi din tenis, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!