curse de cai

Curse de Cai – Cele mai cunoscute derby-uri

Autor: Maria Sorescu
Ultimul update pe: 1 ianuarie 1970
Rate this post

Când te gândești la cuvântul ”derby”, probabil te gândești întâi la fotbal, dar acesta provine de la curse de cai. Dacă ai văzut Peaky Blinders, cu siguranță știi la ce ne referim. Derby-urile sunt cele mai vechi sporturi pe hipodrom. Acestea sunt competiții între cai de rasă pură, antrenați special pentru întreceri cai.

Astăzi vorbim despre cele mai mari curse de cai din lume. Acestea sunt derby-uri la care se strâng oameni din toate colțurile lumii ca să parieze pe caii lor favoriți. Tu poți să faci asta chiar de acasă! În România există case de pariuri care la care poți face pariuri pe cai. Avem pe site și un articol destinat pariurilor pentru alegeri România 2024! Avem și un articol dedicat Alegerilor Prezidențiale 2024 din SUA.

Royal Ascot: Curse de cai pursânge englezi

Una dintre cele mai prestigioase curse de cai este Royal Ascot, care are loc la hipodromul Ascot în orașul cu același nume. Acesta se desfășoară în fiecare iunie, timp de 5 zile. Această cursă de cai datează ca tradiție încă din 1711.

Motivul pentru care Royal Ascot este în topul listei noastre este faptul că festivalul este și un eveniment monden. Membrii familiei Regale participă în fiecare an, iar cursele sunt deschise publicului. În funcție de preferințele spectatorilor, aceștia pot urmări curse cai din una dintre cele trei zone cu tematici diferite.

Mai multe curse de cai au loc în cele 5 zile, inclusiv 8 curse tip G1. Acestea sunt cele mai importante, iar la ele participă doar cei mai buni cai pursânge englezi. În fiecare an, fondul de premii la curse de cai Royal Ascot este de peste 10 milioane USD.

Kentucky Derby: bijuteria Triplei Coroane

Nici americanii nu se lasă mai prejos când vine vorba de curse de cai, iar Kentucky derby este exemplul perfect. Această cursă de cai are loc în Louisville, Kentucky, la hipodromul Churchill Downs. Evenimentul cu întreceri cai se desfășoară în prima sâmbătă din fiecare mai.

În Kentucky, aceste curse de cai au început în 1875 și s-au ținut în fiecare an de-atunci. Cursa se desfășoară pe 2 km, iar fondul de premii este de 3 milioane USD. Mulți se referă la acest derby prin ”The Run for the Roses” (cursa pentru trandafiri). Asta pentru că învingătorul este ”încoronat” cu o pătură din trandafiri.

Împreună cu Preakness Stakes, la mijlocul lui Mai și Belmont Stakes, la începutul lui iunie, Kentucky Derby completează Tripla Coroane. Aceasta reprezintă cele mai prestigioase Curse de cai pursânge englezi.

Cupa Melbourne, o sărbătoare oficială

Cele mai faimoase curse de cai din Australia au loc la Cupa Melbourne. Acestea se desfășoară în prima zi de marți a lunii noiembrie și au loc la hipodromul Flemington ca parte a Carnavalului Cupei Melbourne.

Prima cursă de cai la Cupa Melbourne a avut loc în 1861. Cursa se desfășoară pe 3 km și este considerată destul de dificilă, caii trebuind să dovedească atât rezistență, cât și viteză. Câștigătorul cupei ia acasă un trofeu de aur de 18 carate care cântărește 1.65 kg. Fondul de premii la întreceri cai ajunge până la 8 milioane USD.

Cupa Melbourne este atât de importantă încât ziua respectivă este considerată sărbătoare publică în oraș și câteva zone din regiunea Victoria. Carnavalul în sine aduce mii de spectatori, inclusiv de pe alte continente. Până la urmă, noiembrie este lună de vară în Australia.

Cupa Mondială din Dubai: Curse de cai cu cele mai mari premii

Când te gândești la Dubai, probabil nu îți vin în minte curse de cai. Totuși, cursa de cai G1 cu cele mai mari premii are loc acolo, la hipodromul Meydan. Această cupă a avut loc prima dată în 1996, fiind și printre cele mai noi derby-uri. Fondul de premii la aceste întreceri cai ajunge până la 12 milioane USD.

La fel ca la Cupa Melbourne, și aceasta face parte dintr-un festival, mai exact Carnavalul Cupei Mondiale Dubai. În fiecare an, mii de spectatori și concurenți din întreaga lume participă la acest eveniment. Această cupă este cunoscută și pentru concertele care se țin pe parcursul ei. Printre artiștii care au ținut performanțe artistice la eveniment se numără Christina Aguilera, Flo Rida, Sia, Janet Jackson și Jennifer Lopez.

Prix de l’Arc de Triomphe

Aceste curse de cai au loc în Paris, la hipodromul Longchamp. Prima cursă de cai a avut loc aici în anul 1920 iar de-atunci are loc anual, în prima sâmbătă a lunii octombrie. Conform informațiilor noastre, Prix de l’Arc este competiția cu cel mai mare fond de premii din Europa: 5.6 milioane USD.

Nu este vorba de o singură cursă, ci de 17 curse de cai pe traseul plat de 2,4 km. Prix de l’Arc de Triomphe primește caii de 3 ani sau mai mult, de rasă pursânge englezească. Acesta este cel mai important derby din Europa continentală și atrage spectatori din întreaga lume. La fel ca Royal Ascot, evenimentul are și o calitate mondenă. Prix de l’Arc de Triomphe a fost anulat doar de 2 ori, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Concluzii

Iată că acum știi care sunt cele mai importante curse de cai din lume. Dacă vrei vreodată să urmărești un derby pe viu, fii cu ochii pe calendar și vezi ce întreceri cai se apropie! În spatele fiecărei competiții se află o istorie vastă și, desigur, oportunitatea să vezi o țară complet diferită. Sperăm că vom avea această posibilitate și la hipodromul din Ploiești!

Dacă nu ai cum să călătorești, atunci urmărește cursele de-acasă! Cu cât cunoști mai bine concurenții și cursele la care participă, cu atât îți vor crește șansele să pariezi în favoarea câștigătorului. Vezi pe site și alte materiale de calitate, precum istoria cazinoului din Sinaia sau profilul lui Daniel Negreanu. Și, evident, vezi ponturi pariuri pe site sau Telegram BETuri. Dar și oferte cazino de calitate. Spor(t) în toate!