Studiu realizat la pariuri online

Popularitatea adusă de jocuri casino este un fenomen global. Peste tot în lume există şi vor exista oameni cărora le place să-şi asume riscuri şi care vor să câştige sume imense de bani cu un minim de efort. Aceeaşi poveste o regăsim şi la pariuri online. Acesta este un hobby foarte popular datorită accesibilităţii lui din ziua de astăzi, dar totodată este şi unul periculos. Există oameni ce, fără a se mai putea abţine, ajung să parieze sume indispensabile de bani, sume mari şi să piardă adesea riscându-şi mediul de viaţă.

Într-un studiu făcut de o fundaţie de caritate, Gamble Aware, s-au constatat nişte adevăruri uluitoare. Acesta s-a relizat în rândul oamenilor ce pariază constant la pariuri online. S-a constatat astfel că există aşa zişi oameni dependenţi de pariuri. Acesta categorie se referă la persoane care cheltuie în medie 500 de lei pe zi, plasând până la 90 de pariuri şi este mult mai probabil ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea noaptea. În comparaţie cu ei, cei ce nu sunt consideraţi în limitele riscante, cheltuie aproximativ 60/70 de lei zilnic plasând între 2 şi 7 pariuri pe zi.

„Este mai probabil că dependenţii de pariuri să plaseze pariuri între miezul nopţii şi 4:00 dimineaţă, pariind în timpul săptămânii, nu doar în zilele de sâmbătă, cum majoritatea pariorilor ce nu au probleme fac.”

Alte constatări ale studiului referitor la pariuri online

Conform sursei noastre, cei mai vizaţi şi vulnerabili la acest risc sunt bărbaţii necăsătoriţi ce nu au o slujba sau sunt în căutarea uneia. Această tipologie se pare să fie cea mai comună între cei ce ajung să aibă o problema de genul celei discutate.

Gamble Aware susţine că aceste informaţii ar putea ajuta casele de pariuri online să identifice şi să protejeze indivizii ce prezintă un pericol mai mare de a cădea în dependenţă şi să încerce să-i ajute. Însă se pare că marile companii de pariuri au fost prea lente şi ineficiente în a depista şi ajuta astfel de oameni.

Carolyn Harris, reprezentantul din Swansea în Parlamentul Angliei a declarat că: „Este un adevăr, nu tocmai fericit, pentru companiile de pariuri online că o mare parte a veniturilor lor vin de la astfel de pariori dependenţi. Aşa că nu este de mirare faptul că aceştia au făcut atât de puţine demersuri în a-i opri sau ajuta când nu ar fi în interesul lor comercial să facă ceva cu adevărat important pentru a-i preveni”.

În Anglia, locul unde s-a realizat studiul, Guvernul va publica un raport în Octombrie, privitor la aparatele ce sunt manipulate în mod abuziv. Totodată se va urmări limitarea reclamelor TV referitoare la pariuri. Chiar şi aşa, raportul nu va face referiri la pariuri online.

În această ţară, pariurile online alcătuiesc aproximativ 40% din veniturile anuale de 15 miliarde de dolari ale industriei jocurilor de noroc. Mai mult de 10.000 de oameni ai diferitelor case de pariuri populare în acea ţară şi-au oferit datele la realizarea studiului.

Cum putem opri astfel de comportamente?

În ziua de astăzi, aparoape oricine are un smartphone în buzunarul său, aşadar avem şi acces la site-urile de pariuri la orice ora. Fiindu-ne atât de uşor să practicăm acest hobby, mulţi se apucă de el fără a fi preveniţi de riscurile şi lucruruile ce se pot întâmpla. Aşadar, nu puţini sunt oamenii ce ajung să dezvolte probleme în legătură cu pariurile.

Un prim lucru pe care am putea să-l facem este acela de a ne gestiona eficient bugetul de pariere. Absolut niciodată nu vom încalca acest buget, altfel, făcând acest lucru odată, ne va fi uşor şi a 2-a oară, şi a 3-a oară şi astfel ne putem găsi în picaj financiar. Ar trebui să ne fixăm o suma de bani pe care să ne-o facem disponibilă în zilele în care pariem şi să avem grijă ca acea sumă de bani să fie una de care putem dispune.

Am putea spune că atunci când cheltuim foarte mulţi bani la pariuri însă ne permitem acest lucru, nu avem o problemă. Însă acest lucru se poate interpreta greşit deoarece problemele la pariuri online nu sunt doar de ordin financiar. Un alt tip de problema este cel social, referitor la timpul petrecut practicând pariurile. Stand foarte mult timp în faţa calculatorului, putem afecta relaţiile noastre sociale şi chiar şi pe noi. Petrecând foarte mult timp pariind putem ajunge să avem chiar şi probleme ce ţin de psihic precum depresie, anxietate, etc. Aşa că ar trebui să ne luăm responsabilităţile în propriile mâini şi să fim cumpătaţi la pariuri online. Noi suntem în control!