Antieroul Didier Deschamps și performanța fără spectacol
Campioana Mondială en-titre va avea șansa să-și apere trofeul duminică. Franța a pornit la drum cu o mulțime de dezavantaje, dar în cele din urmă a reușit să răzbească și să ajungă din nou în finala Campionatului Mondial de Fotbal. Poate și pentru că la cârma echipei se află Didier Deschamps.
Fără câțiva jucători de bază pentru acest turneu final, precum N'golo Kante, Karim Benzema, Christopher Nkunku, Paul Pogba și Presnel Kimpembe, ”Cocoșii galici” nu erau văzuți cu șanse prea mari la trofeu.
Însă Didier Deschamps și-a arătat din nou clasa. Cu un stil defensiv, plictisitor, Franța a ajuns din în finală. De multe ori pasivă, pe alocuri chiar dominată, formația lui Deschamps a pus rezultatele mai presus de preferințele publicului. Și astfel a bifat încă o performanță mare, având șansa să-și apere titlul cucerit în urmă cu patru ani. Pentru că scopul scuză mijloacele, nu-i așa?
Cine este Deschamps? Un jucător mare, un antrenor măreț
Față de alți antrenori care au reușit performanțe importante la această ediție a Cupei Mondiale, precum Scaloni, Regragui sau Dalic, Deschamps chiar a fost un fotbalist important. Deschamps nu a fost un talent ieșit din comun, fiind poreclit ”cărăușul de apă” de către fostul său coleg, Eric Cantona. Dar avut niște calități cheie pentru un mijlocaș defensiv. Deschamps era un fotbalist muncitor, tenace, disciplinat tactic, care reușea să recupereze imediat mingea și să o distribuie colegilor săi din atac. Nu era lipsit de tehnică și viziune, fiind un jucător asemănător elevului său din prezent, N'golo Kante.
A început fotbalul la Nantes, pentru care a bifat 111 apariții, după care s-a transferat la Marseille, unde alături de alți fotbaliști importanți, precum Barthez, Desailly și Voller, a făcut parte dintr-o generație sclipitoare a echipei franceze.
Deschamps a petrecut cinci ani în Marsilia. Din 1989 până în 1994, interval de timp în care a bifat 123 de apariții și a marcat cinci goluri. Iar din postura de căpitan al acestei echipe, a pus umărul la unele dintre cele mai importante performanțe realizate în istorie de Marseille. Câștigarea trofeului UEFA Champions League în sezonul 1992-1993. De altfel, cu Deschamps în lot, Marseille a mai realizat și alte performanțe, precum cucerirea campionatului francez în 1989-1990 și 1991-1992.
Aventura în Italia și alte performanțe ale fotbalistului Deschamps
Deschamps a făcut apoi pasul în Italia, la Juventus, unde a petrecut alți cinci ani. La Torino, Deschamps a avut probabil cea mai bună perioadă din cariera sa de fotbalist. Pentru Juventus a jucat 124 de partide și a marcat 5 goluri. Dar alături de Juventus, Deschamps a atins câteva performanțe notabile. Cu Juventus, Deschamps a câștigat:
- de trei ori consecutiv titlul în Italia (1994-1995, 1996-1997 și 1997-1998)
- trofeul UEFA Champions League în sezonul 1995-1996
- Coppa Italia în 1994-1995
- a mai ajuns în alte două finale de Champions League (1996-1997 și 1997-1998)
- a ajuns în finala Cupei UEFA în 1994-1995
- a cucerit Supercupa Europei în 1996 și Cupa Intertoto în 1999.
În 1999, Deschamps s-a transferat la Chelsea, alături de care a ajuns în finala Cupei Uefa. Apoi a trecut pe la Valencia, alături de care a ajuns în finala Champions League în sezonul 2000-2001, ultimul din cariera sa de fotbalist.
Performanțe a făcut și alături de naționala Franței, pentru care a strâns 103 selecții și a câștgiat Cupa Mondială din 1998 și EURO 2000.
Pasul către antrenorat și naționala Franței
După retragere, Deschamps a devenit antrenor și și-a început cariera tot în Franța, la Monaco, pe care a dus-o în finala Champions League în sezonul 2003-2004. Deschamps a antrenat și echipele la care a făcut istorie ca fotbalist, Marseille și Juventus. Pe italieni, Deschamps i-a promovat din nou în prima ligă la finele sezonului 2006-2007. Iar cu Marseille a cucerit titlul în 2009-2010, Cupa Ligii de trei ori, dar și două Supercupe.
Din 2012 a ocupat postul de selecționer al Franței, care se despărțise de Laurent Blanc, după EURO 2012. Dar performanțele nu au venit imediat. Franța a fost eliminată în optimi la Cupa Mondială din 2014, de viitoarea câștigătoare, Germania. Dar șefii fotbalului de la Paris i-au acordat timp lui Deschamps, care a transformat Franța în cea mai bună națională din lume.
Franța cu Deschamps la cârmă la turneele finale
Deschamps a fost criticat de-a lungul timpului de foarte multe voci. Pentru că abordează un fotbal defensiv, de multe ori lipsit de spectacol. Pentru că are anumite preferințe în alcătuirea lotului, și pentru că nu se folosește din plin de calitățile incredibile ale elevilor săi, pentru a produce spectacol.
La origine, Deschamps a fost un fotbalist, organizat, muncitor și atent. Și acesta a fost și stilul de joc pe care l-a impus la naționala Franței. Fără asedii prelungite la porțile adverse, fără multe artificii tehnice, fără spectacol. Dar cu rezultate.
Succesul s-a văzut încă de la EURO 2016, când Franța a început să practice cu succes acest stil de joc. Atunci Franța a ajuns până în finală, unde a pierdut, nemeritat, în prelungiri cu Portugalia. Dar acel turneu a reprezentat un punct de pornire pentru elevii lui Deschamps, care după doi ani, au cucerit Cupa Mondială.
Echipa Franței din 2018 era una absolut sclipitoare. Dar acest lucru nu l-a făcut pe Deschamps să-și uite principiile. Deși putea cuceri acel trofeu într-un mod mult mai clar, Franța a practicat acel stil economicos. Și datorită antrenorului, dar și a unei evoluții sclipitoare a lui Kylian Mbappe pe parcursul turneului, a reușit să câștige.
Problemele din Qatar și performanța Franței
Fără cinci fotbaliști de bază, Deschamps a fost pus în fața unor probleme mari. Deși Balonul de Aur, Benzema l-ar fi ajutat enorm, deși Nkunku ar fi fost mai bun decât Griezmann, iar Kante și Pogba ar fi alcătuit probabil cel mai bun cuplu de închizători, Deschamps nu a cedat.
I-a titularizat pe Griezmann și Giroud, oameni exponențiali în performanțele trecute reușite de echipă. Antoine Griezmann, ieșit din formă, a ajutat la jocul ofensiv al Franței. Iar Giroud a demonstrat încă o dată de ce este Target Man-ul perfect. S-a bătut cu apărările adverse, a câștigat și a distribuit foarte multe mingi și de data aceasta, a și înscris goluri.
În defensivă, pe lângă experimentatul Varane, i-a încercat pe Upamecano și pe Konate. Iar fundaș dreapta l-a băgat pe Jules Kounde, care la origine este fundaș central.
Deși a jucat puțin fotbal cu Anglia și Maroc, apărându-se în mare parte din timp, Franța și-a văzut interesul. Și s-a calificat în a doua finală consecutivă de la Campionatul Mondial de Fotbal.
Deschamps, antierou, model, geniu
Iar Deschamps a predat o lecție foarte importantă lumii întregi. Aceea că în fotbal, performanțele sunt mai presus decât jocul practicat. Ca dovadă, echipele spectaculoase au plecat acasă la ultimele două ediții ale Mondialului, pe când Franța a mers în finală.
Chiar dacă avea alte posibilități de a atinge aceste performanțe, Deschamps a hotărât să o facă în stilul său. Să-și pună vedetele de sute de milioane să se lase dominate de niște fotbaliști mult mai puțin cunoscuți. Să dispună de mijloacele de a produce un spectacol total, dar să nu o facă.
Deschamps reprezintă probabil unul dintre cele mai puțin plăcute personaje din fotbalul mondial în momentul de față. Pentru că a propus un alt stil, o altă viziune. Aceea de a atinge marea performanță cu un fotbal neplăcut, defensiv. Dar prin prisma performanțelor realizate, aceste lucruri vor fi uitate în negura timpului. Iar numele lui Deschamps, se va afla la loc de cinste în glorioasa carte de istorie a fotbalului.
Concluzii
Va reuși Didier Deschamps să devină abia al doilea selecționer care-și apăra titlul mondial, după Vittorio Pozzo, tocmai în 1938? Rămâne de văzut, dar șansele sunt destul de mari. Dacă îți plac textele noastre legate de Cupa Mondială, te invităm să rămâi pe pagina Știri CM 2022. Găsești acolo și profilul lui Lionel Scaloni, adversarul lui Deschamps din finală. Dar și cel al lui Aurelien Tchouameni, mijlocașul revelație din lotul Franței. Plus caracterizările lui Hugo Lloris și Theo Hernandez, alți doi jucători esențiali pentru Franța.
Pentru cele mai bune ponturi la pariuri, te invităm pe pagina Beturi unde îți oferim cele mai tari ponturi de la Cupa Mondială, dar și alte pronosticuri interesante din fotbalul românesc, Serie B sau Championship.
De asemenea, pentru tine am pregătit și alte ponturi interesante din alte sporturi, cum ar fi UFC, unde avem ultima gală a anului, în care vor fi meciurile Cannonier – Strickland, Tsarukyan – Ismagulov și Dober – Green, dar și baschet sau handbal.
Vezi și articolul BETuri.ro dedicat Campionatului Mondial din 2026. Alătură-te grupului de Telegram Beturi pentru și mai multe predicții și pronosticuri interesante. Spor(t) în toate! Nu uita de canalul de YouTube Offside TV, acolo unde poți să te alături unei comunități ce propune discuții lejere din lumea fotbal