mirel radoi
Viorel Berbece
12 octombrie 2021

Mirel Rădoi pleacă de la națională. Cu ce rămânem și ce urmează?

5/5 - (3 votes)

Mirel Rădoi a ales să plece tocmai când lucrurile păreau că merg pe calea cea bună la echipa națională. Pe undeva e firesc să pleci când ești pe val, dar oare trebuie lăsat el să facă acest lucru? Și dacă da, atunci cine ar fi înlocuitorul potrivit? Dezbatem aici despre plusurile și minusurile din mandatul lui Rădoi, plus propuneri pentru postul care rămâne vacant. Vom vorbi despre acest subiect și în podcastul BETuri Show, dar până atunci te invităm să citești și acest editorial.

De ce pleacă Mirel Rădoi?

Selecționerul României și-a anunțat plecarea imediat după o victorie extrem de importantă, cea cu Armenia. El va rămâne pe bancă pentru următoarele două meciuri, dar nu și la pontețialele dispute din baraj la care România, în mod normal, va accede. De ce a ales Rădoi să plece tocmai acum?

O posibilă explicație stă în conferința de presă de după meciul cu Germania. Acolo, Mirel Rădoi și-a pierdut cumpătul și l-a pus pe Andrei Ivan într-o postură penibilă, doar pentru a-i demonstra unui jurnalist că el are dreptate și nu presa. Asta poate însemna că încă selecționerul României nu mai face față presiunii și că vrea o pauză. Sau că poate nu se simte suficient de protejat de Federația Română de Fotbal. În ultimul rând, este posibil ca o parte dintre jucători să nu mai fie de partea sa, tocmai unitatea grupului fiind printre secretele succesului său la naționala de tineret. În orice caz, decizia luată de Rădoi pare una fără de întoarcere.

Mirel Rădoi pleacă. Ce rămâne în urma sa?

Mirel Rădoi a ales să plece într-un moment bun pentru echipa națională. „Tricolorii” au prima șansă la locul al doilea în grupă și au demonstrat în meciul cu Germania că au potențial pentru viitor. Din punctul acesta de vedere, Rădoi a reușit să întoarcă în favoarea sa o situație care părea fără ieșire, dacă este să ne referim aici la toată tevatura creată după înfrângerea din Armenia.

În plus, în stilul caracteristic, Rădoi a promovat mai mulți jucători tineri la echipa națională sau i-a reintrodus pe alții în circuit. Jucători ca Rațiu, Rus sau Mihăilă pot fi foarte importanți pentru „națională” în viitor. Niță a fost opțiunea potrivită pentru postul de portar, în vreme ce inclusiv Chiricheș a arătat altceva în ultimele meciuri.

Cine l-ar putea succeda pe Mirel Rădoi?

Dacă alegerea lui Rădoi pentru postul de selecționer poate fi considerată până la urmă ca o semi-reușită a Federației, întrebarea este pe cine vor alege șefii fotbalului românesc ca succesor? Sunt vreo 5 variante mai mult sau mai puțin realiste.

1. Boloni

Prima dintre ele este Loți Boloni. Acesta este liber de contract, are experiența necesară pentru acest post și este adeptul promovării tinerilor. Un dezavantaj ar fi relația sa cu Federația, plus faptul că uneori intră în conflict cu echipele pe care le antrenează. Dar poate postul de selecționer l-ar scuti de astfel de momente, precum cele trăite la Gent sau Panathinaikos. Să fie el cel ales pentru era post-Mirel Rădoi?

2. Olăroiu

Un alt nume interesant și liber de contract este Cosmin Olăroiu. Despre el se vorbește mereu când este postul de selecționer vacant. Poate c-a venit momentul ca el să și primească această șansă. E drept, e a performat în ultimii ani doar în zone unde fotbalul nu este chiar așa dezvoltat, dar această versatilitate i-ar putea fi de folos.

3. Gâlcă

Dintre variantele disponibile imediat, poate c-ar fi de luat în calcul și numele lui Costel Gâlcă. Acesta ar putea duce mai departe filozofia de joc a lui Rădoi, cu un plus de joc combinativ. Un tip neconflictual și un „tricolor” respectat, Gâlcă ar putea fi soluția new-age cea mai la îndemână pentru FRF. Dar poate că performanțele sale recente din carieră nu l-ar face chiar cel mai potrivit candidat.

4. Hagi

Un alt posibil succesor pentru Mirel Rădoi este Gică Hagi. Și despre el se vorbește mereu ca posibil selecționer. Ar merita o șansă pentru că este principalul promotor al jucătorilor tineri în România. Dar și pentru că a acumulat multă experiență față de primul său mandat. Relația sa mai degrabă rece cu FRF ar putea bloca totuși mutarea.

5. Lucescu senior

În fine, un ultim nume de luat în calcul este Mircea Lucescu. Experiența sa ar fi de luat în calcul mai ales pentru potențialele meciuri de baraj. Chiar dacă nu a avut rezultate la naționala Turciei, totuși el a promovat câțiva tineri jucători interesanți acolo. Cum naționala a cam dus lipsă de rigoare tactică, poate că ar fi cazul unui antrenor român cu mai multă experiență.

Concluzii

Am explicat de ce Mirel Rădoi a ales să plece. Ce va urma pentru el? Cel mai probabil o experiență ca antrenor în Zona Golfului. Sau poate o pauză până la o ofertă interesantă din Liga 1. Dar pentru echipa națională? E timpul poate pentru un tehnician cu mai multă experiență, care să facă față presiunii. Ce va alege Rădoi? Dar ce va alege FRF? Noi am încercat să dăm răspunsurile, dar să vedem dacă vom avea dreptate. Nu uita că ai și alte articole de opinii interesante pe site. Dar și ponturi din fotbalul internațional, de care poți profita.