Lotul olimpic al României Tokyo 2020 – Șanse la medalii
Lot olimpic România și șansele noastre la o medalie. Despre asta vom scrie în acest articol marca BETuri.ro. Jocurile Olimpice de la Tokyo se apropie de start. Iar lotul olimpic al României intră în concurs în 17 probe, cu 104 sportivi. Este o delegație mai numeroasă a „tricolorilor”, comparativ cu ediția de la Rio din 2016.
Au mai rămas puține zile până la startul Jocurilor Olimpice, iar noi v-am pregătit o analiză a șanselor pe care lotul olimpic al României o are la medalii. Din aceasta, rezultă că echipa condusă de Robert Glință și Mădălina Bereș în calitate de port-drapel la ceremonia de deschidere poate obține mai multe clasări pe podium decât în 2016. Trebuie să urmărim atent canotajul, natația, scrima și luptele.
Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au fost date peste cap de pandemie și vor avea loc abia în acest an, în perioada 24 iulie – 9 august. Tot din cauza contextului epidemiologic din capitala niponă, Jocurile se vor disputa fără spectatori și cu proceduri extrem de stricte pentru sportivi. Japonia este pentru a doua oară gazdă a celei mai importante competiții din sportul mondial. Vezi program JO 2020 pentru sportivii români într-un articol separat!
Pronosticuri pentru JO Tokyo 2020 – Câte medalii va obține lotul olimpic al României?
Federațiile sportive calificate la Jocurile Olimpice de la Tokyo au venit cu un număr de medalii ce pare extrem de greu de atins la prima vedere. Acestea spun că un total posibil s-ar putea ridica la 15-17 medalii. De cealaltă parte, Comisia Tehnică Olimpică pentru Sportul de Performanță preconizează între patru și șase medalii. Probele olimpice de care se leagă cele mai mari speranțe sunt canotajul, scrima, luptele, natația și tirul sportiv.
Pariuri Jocuri Olimpice Tokyo 2020 – Șanse Medalii Lot Olimpic România
- Lot Olimpic România va obține peste 1,5 medalii de aur JO Tokyo 2020 – Cota 1,75 Betano Pariuri. Deschidem seria de pronosticuri pentru Jocurile Olimpice cu o variantă prin care ne arătăm încrederea în lotul olimpic al României. Va fi cântat imnul României de cel puțin două ori în Japonia?
- Lot Olimpic România va obține peste 5,5 medalii în total JO Tokyo – Cota 1,65 Fortuna Pariuri. La ediția de la Rio de Janeiro din 2016, românii au obținut medalii în total, care mai apoi au devenit patru după retragerea uneia dintre acestea. Pe hârtie, acum par a fi mai multe șanse. De aceea, credem că vom asista la un rezultat mai bun decât în urmă cu cinci ani.
- Lot Olimpic România va obține sub 7,5 medalii – Cota 1,60 Casa Pariurilor Online. Totuși, este greu de crezut că vor putea fi obținute mai mult de șapte medalii, indiferent de scenariul cel mai optimist pe care îl putem lua în calcul. Un total de 6-7 medalii pare o țintă realizabilă pentru lotul olimpic al României.
Canotaj – Cea mai numeroasă delegație din lotul olimpic al României are mari șanse
Canotajul românesc trimite nu mai puțin de 36 de sportivi și două rezerve la Tokyo 2020. De altfel, canotajul al doilea sport după gimnastică ca număr de medalii olimpice aduse României (38, dintre care 19 de aur).
De această dată, cele mai mari șanse din Lot Olimpic România le au componentele bărcii de dublu vâsle, Ancuța Bodnar (22 de ani) și Simona Radiș (21 de ani). Acestea sunt campioanele europene de anul trecut și medaliate cu argint la Mondialele de acum doi ani, deși formau cea mai tânără barcă din concurs.
Nu trebuie să uităm nici legendarul echipaj de 8+1 feminin, „barca de aur feminin”. Fetele au reușit să câștige aurul la Europenele din 2019. De asemenea, șanse reale la medalii avem și la masculin, prin echipajul de dublu rame. Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă s-au clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul European și i-au învins chiar pe campionii olimpici ai probei.
Natație – Tinerele speranțe din lotul olimpic al României vor aduce medalii?
Pentru prima dată după o perioadă de secetă de câteva cicluri olimpice, natația românească contează în lupta pentru medalii la Tokyo 2020. Pe Robert Glință, primul sportiv român calificat la JO și port-drapelul masculin din Lot Olimpic România, îl cunoaștem foarte bine. Dar marea surpriză a venit pe ultima sută de metri, chiar înaintea închiderii calificărilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Este vorba despre David Popovici, adolescentul în vârstă de doar 16 ani proaspăt campion european. Popovici a obținut patru medalii la Europenele de la Roma, dintre care trei de aur (50 metri liber, 100 metri liber și 200 metri liber). David este cotat cu șanse reale și în turneul olimpic, fiind printre primii favoriți în special în proba de 100 metri liber. De altfel, Popovici a bifat trei recorduri mondiale la juniori în proba de 100 și 200 metri liber. Dar și cel mai bun timp din lume la 100 de metri în acest an. Astfel că adolescentul ar putea fi povestea frumoasă din lotul olimpic al României.
Scrimă – Lot Olimpic România – Va veni un nou aur pentru Ana Maria Popescu?
Singura medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de la Rio a fost adusă de echipa de spadă feminin. Doar că Ana Maria Popescu este singura dintre cele patru spadasine care se află în activitate. De ea se leagă singurele speranțe ale scrimei românești la Tokyo 2020. Ar putea fi a patra oară consecutiv când scrima aduce o medalie pentru lotul olimpic al României.
Ana Maria Brânză Popescu, de două ori medaliată la JO, se află pentru a cincea oară în turneul olimpic. Deși a avut serioase probleme medicale anul trecut, aceasta a rămas lider mondial și este favorită în proba individuală de spadă feminin.
Lupte – Țineți minte numele Alinei Vuc din lotul olimpic al României!
Alina Vuc, în vârstă de 27 de ani, este dublă vicecampioană mondială la categoria 50 kg și are șanse reale la o medalie în concursul olimpic de la Tokyo 2020. După bronzul venit în mod surprinzător la Rio prin Albert Saritov, luptele libere românești pot aduce o nouă clasare pe podiumul olimpic
Tir sportiv Lot Olimpic România – O nouă medalie după aurul lui Alin Moldoveanu
La Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, Alin Moldoveanu aduce una dintre cele două medalii de aur obținute de lotul olimpic al României. Acum, tirul sportiv românesc are o nouă șansă importantă, dar în competiția feminină. Laura Ilie este dublă campioană europeană (2019 și 2020) la pușcă aer comprimat – 10 metri. Totuși, Laura s-a clasat doar pe locul 11 la Mondialele din 2018 și este la debutul său la Jocurile Olimpice
Atletism – O probă de tradiție în lotul olimpic al României, dar fără multe medalii
În 2008, Constantina Diță devenea cea mai în vârstă sportivă care se impunea în proba de maraton. Acum, trebuie să urmărim competiția de aruncare a discului pentru a putea spera la o medalie olimpică. Alin Firfirică a obținut locul 4 la această probă în cadrul Campionatelor Mondiale și ar putea aduce o clasare pe podium surprinzătoare pentru Lot Olimpic România.
Judo Lot Olimpic România – Un alt sport de tradiție la ultimele ediții poate aduce o medalie
Andreea Chițu va fi pentru a treia oară la Jocurile Olimpice. La JO de la Londra s-a oprit după o înfrângere în ultima secundă, în vreme ce ediția din 2016 a fost și mai dramatică. Andreea, lider mondial în acel moment, a pierdut surprinzător în fața unei italience și nu a putut obține nici măcar bronzul, după ce a pierdut lupta pentru locul 3 în fața unei favorite a gazdelor. Acum, Andreea Chițu este din nou luată în calcul pentru o medalie și este speranța din proba de judo a lotului olimpic al României.
Fotbal & Tenis Lot Olimpic România – Au cele mai urmărite sporturi șanse la medalii?
Probabil că nu vă așteptați la asta, dar fotbalul românesc chiar este în cărți pentru o medalie la Tokyo 2020! „Tricolorii” lui Mirel Rădoi și Nicolae Dică au avut noroc la tragerea la sorți și sunt favoriții unei grupe din care mai fac parte Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Honduras. Totuși, misiunea va fi una aproape imposibilă mai apoi în fața unor super-selecționate, precum Brazilia, Argentina, Spania sau Franța. Mai mult, lotul olimpic al României are mai degrabă fotbaliști de plan secund. Mulți dintre componenții generației U-21 care reușea să ajungă în semifinale la Europeanul de Tineret din 2019 n-au putut onora convocarea din diverse motive. Și nici istoricul participărilor nu ajută prea mult!
În ceea ce privește tenisul, după retragerea Simonei Halep șansele la o medalie sunt extrem de reduse. Avem doar trei jucătoare în lotul olimpic al României. Monica Niculescu și Ioana Raluca Olaru vor evolua în proba de dublu feminin, dar nu se află printre favorite. Totuși, cele două sunt dubliste excelente și au avut rezultate importante în ultimii ani, dar nu împreună. Pe tabloul de simplu, Mihaela Buzărnescu are șanse și mai reduse, deși nici Monica Puig nu pornea ca favorită la Rio.
Gimnastică – Gloria de altădată a apus pentru cel mai medaliat sport olimpic al României
Nu putem încheia prezentarea probelor în care România are șanse la medalii fără să amintim gimnastica, sportul care a adus cele mai multe medalii lotului olimpic al României în istoria JO (68). Acum, românii au ratat a doua oară consecutiv calificarea în probele pe echipe. Îi vom avea totuși pe Larisa Iordache și Maria Holbură (individual compus), respectiv Marian Drăgulescu (sărituri).
„Marocanul”, prezent la a cincea ediție a Jocurilor Olimpice, ar putea avea ceva șanse la medalii. Totuși, săritura care îi poartă numele a fost declasată de la 6,000 la 5,6000, astfel că misiunea este una cu atât mai dificilă pentru cel care se clasa la un singur pas de medalie la Jocurile Olimpice din 2016.
Lotul olimpic al României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
Haide acum să cunoști componenții lotului olimpic deplasat de România la Tokyo!
Atletism Lot olimpic România Jocurile Olimpice 2020 (10 sportivi)
- Florentina Iusco și Alina Rotaru (săritura în lungime)
- Claudia Bobocea (1.500 m)
- Daniela Stanciu (săritura în înălțime)
- Alin Alexandru Firfirică (aruncarea discului)
- Marius Cocioran (50 km marș)
- Rareș Toader (aruncarea greutății)
- Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului)
- Andrea Miklós (400 m)
- Alexandru Novac (aruncarea suliței)
Echipa feminină de baschet 3×3 Lot Olimpic România (patru sportive și două rezerve)
- Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Cuic. Rezerve: Anca Șipoș, Gabriela Irimia.
Box Lot Olimpic România Jocurile Olimpice de la Tokyo (doi sportivi)
- Cosmin Gîrleanu (52 kg), Claudia Nechita (57 kg).
Canotaj Lot Olimpic România Jocurile Olimpice de la Tokyo (36 sportivi și două rezerve)
- Opt rame cu cârmaci masculin (8+): Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Vasile Bejan, Vlad Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Munteanu;
- Opt rame cu cârmaci feminin (8+): Maria Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea;
- Patru rame fără cârmaci masculin (4-): Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari;
- Patru rame fără cârmaci feminin (4-): Mădălina Hegheș, Roxana Anghel, Elena Logofătu, Cristina Popescu;
- Dublu rame feminin (2-): Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi;
- Dublu rame masculin (2-): Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă;
- Dublu vâsle categorie ușoară feminin (L2x): Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă;
- Dublu vâsle feminin (2x): Ancuța Bodnar, Simona Radiș;
- Dublu vâsle masculin (2x): Ioan Prundeanu, Florian Enache;
- Rezerve: Elena Iuliana Mihai, Cosmin Macovei
Ciclism – Lot olimpic România – Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 (doi sportivi)
- Vlad Dascălu (mountain bike), Eduard Grosu (ciclism pe şosea)
Fotbal Lot olimpic România Jocurile Olimpice de la Tokyo (18 jucători și patru rezerve)
- Portari: Mihai Aioani, Mihai Maximilian Popa, Ștefan Târnovanu;
- Fundași: Tudor Băluță, Radu Boboc, Andrei Chindriș, Ion Gheorghe, Virgil Ghiță, Andrei Rațiu, Florin Ștefan, Alexandru Pașcanu, Ricardo Grigore;
- Mijlocași: Mihai Dobre, Marius Marin, Dragoș Nedelcu, Eduard Florescu, Antonio Sefer, Andrei Ciobanu, Marco Dulca;
- Atacanți: Andrei Sîntean, George Ganea, Valentin Gheorghe.
Gimnastică artistică Lotul olimpic al României Jocurile Olimpice Tokyo (trei sportivi)
- Maria Holbură (individual compus), Larisa Iordache (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri)
Înot – Lotul olimpic al României – Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (patru sportivi)
Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate), David Popovici (100 m liber), Bianca Costea ( 100 m liber);
Canoe sprint – Lotul olimpic al României Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (doi sportivi)
- Victor Mihalachi, Cătălin Chirilă (C2 – 1000 m);
Judo Lot olimpic România Jocurile Olimpice de vară 2020 (trei sportivi)
- Andreea Chițu (cat. 52 kg), Alexandru Raicu (cat. 73 kg), Vladuț Simionescu (cat. +100 kg)
Lupte – Lot olimpic România Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (cinci sportivi)
- Alina Vuc (cat. 50 kg), Andreea Ana (cat. 53 kg), Kriszta Incze (cat. 62 kg), libere masculin – Albert Saritov (cat. 97 kg); greco-romane – Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg);
Scrimă – Lotul olimpic al României Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (doi sportivi)
- Ana Maria Popescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie);
Tenis Lotul olimpic al României Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (trei sportivi)
- Mihaela Buzărnescu (simplu)
- Raluca Olaru, Monica Niculescu (dublu);
Tenis de masă Lotul olimpic al României Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (doi sportivi)
- Echipa feminină (3 jucătoare): Bernadette Szocs (simplu, dublu mixt), Elizabeta Samara (simplu), Daniela Dodean Monteiro (echipe), Irina Ciobanu (rezervă), Ovidiu Ionescu (simplu, dublu mixt);
Tir sportiv Lot olimpic România Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 (un sportiv)
- Laura Ilie (10 m puşcă aer comprimat);
Tir cu arcul Lotul olimpic al României Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (un sportiv)
- Mădălina Ștefania Amăistroaie;
Triatlon Lot olimpic România Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 (un sportiv)
- Felix Pierre Duchampt
Port-drapel Lot Olimpic România – Ediția de la Tokyo marchează o premieră
Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, steagul statelor participante va fi purtat de doi sportivi (feminin și masculin). Astfel, COSR a decis să ofere statutul de purtători ai drapelului lui Robert Glință (natație), respectiv Mădălinei Bereș (canotaj).
Glință, în vârstă de 24 de ani, a fost primul sportiv din lotul olimpic al României care a reușit să obțină calificarea la JO de la Tokyo. Multiplu medaliat european și primul care obține aurul la masculin în cadrul CE de natație, Robert Glință va fi primul reprezentant al natației românești care poartă drapelul la ceremonia de deschidere a Jocurilor.
De cealaltă parte, Mădălina Bereș a obținut bronzul la ediția din 2016 de la Rio și titlul mondial alături de barca de 8+1. Bereș are șase titluri europene în vitrină și reprezintă sportul cu cei mai mulți sportivi calificați la Tokyo (36 și două rezerve). Totodată, va fi al treilea canotor român care are calitatea de port-drapel al lotului olimpic al României, după Iulică Ruican (Atlanta 1996) și Elisabeta Lipă (Sydney 2000 și Atena 2004).
Recordmanul din Lot Olimpic România este Aurel Vernescu, de la kaiac-canoe. Acesta a purtat drapelul românesc la trei ediții consecutive, între 1964 și 1972. Prima sportivă în rolul de port-drapel a fost Elisabeta Lipă. În vreme ce Cătălina Ponor a condus lotul olimpic al României la ceremonia de deschidere a ultimei ediții a Jocurilor.
Marile absențe – Lot olimpic România – Cine nu vine la JO de la Tokyo?
Bineînțeles că nu putem deschide această categorie fără să o amintim pe Simona Halep. Cea care ar fi fost și port-drapelul feminin din lotul olimpic al României s-a accidentat în timpul turneului de la Roma, premergător Roland Garros și a ratat în acest sens atât Grand Slam-ul parizian, cât și Wimbledon. Încă nerefăcută, Simona nu va participa nici la Tokyo.
Cu siguranță, românca ar fi fost una dintre marile favorite la câștigarea unei medalii olimpice, lucru pentru care și-a manifestat interesul înaintea startului de sezon. Pentru a continua cu tenisul, nici Horia Tecău, medaliat cu argint în 2016 în proba de dublu masculin (alături de Florin Mergea) nu va putea evolua în Japonia. Deși este în zona top 20 ATP la dublu, nu există un alt român clasat bine în clasament care să asigure calificarea unei echipe „tricolore” pe tablou.
Continuăm cu Loredana Toma, halterofila de care se legau mari speranțe la câștigarea unor medalii. Federația Română de Haltere a fost exclusă din competiții pentru un an, din cauza problemelor cu dopajul. Contextul acestei suspendări este cu atât mai dur pentru Toma în condițiile în care rivale importante nu puteau fi prezente în competiție. Reprezentantele Coreei de Nord, tradițional favorite la această categorie, nu vin la Tokyo după ce țara lor a decis să se retragă de la această ediție a Jocurilor. Sportiva care concurează la categoria 64 kg a cucerit cinci medalii de aur în ultimii ani (patru europene și una la Campionatul Mondial).
Dopajul, omniprezent la haltere
Este pentru a doua ediție la rând când lotul olimpic al României este în imposibilitatea de a avea reprezentanți într-o probă din cauza unei suspendări dictate pentru dopaj. La JO de la Rio, canotajul românesc a fost cu probleme, după ce lotul olimpic al României a fost depistat pentru folosirea de Meldonium. Tot la Rio, medalia de bronz obținută de halterofilul Gabriel Sîncrăian a fost retrasă. Atletul practic și-a încheiat cariera în acel moment, primind o suspendare de opt ani.
Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 – Informații despre competiția din Japonia
„Țara soarelui răsare” este pentru a doua oară în istorie gazda Jocurilor Olimpice de vară, după ediția din 1964. De altfel, competițiile de această amploare disputate în Asia au devenit o tradiție în ultimul timp, dacă ne gândim la faptul că PyeongChang din Coreea de Sud a găzduit JO de iarnă din 2018, iar Beijing le va organiza pe cele din 2022. În 2008, în capitala Chinei au avut loc Jocurile Olimpice de vară.
Ediția de la Tokyo marchează debutul unor sporturi noi în competiție, precum baschetul 3×3 (unde participă și naționala feminină a României) sau BMX freestyle. Baseball-ul și softball-ul revin printre probele olimpice după ce nu au mai prezente de la Beijing încoace.
În ceea ce privește partea financiară, organizare Jocurilor nu este nici pe departe o afacere de succes pentru niponi. Guvernul japonez a cheltuit nu mai puțin de 3,5 de miliarde de dolari pentru organizarea competiției, mult peste estimările esențiale. Dacă ținem cont și de faptul că spectatorii nu vor fi prezenți în tribune din cauza contextului epidemiologic, JO 2020 sunt un adevărat dezastru pentru autoritățile din Japonia.
Șansele sportivilor români la medalii Lot olimpic România Tokyo 2020
- Ana Maria Popescu – Cota 5,25 Unibet Pariuri – Spadă Feminin (favorită). Spadasina de legendă din lotul olimpic al României ajunsă la 36 de ani este probabil la ultima șansă de a obține aurul olimpic în proba de spadă individual. Să nu uităm, Ana Maria este medaliată cu aur la precedenta ediție, în proba pe echipe.
- David Popovici – Lot olimpic România – Cota 5,00 Unibet Pariuri – 100 m stil liber (al patrulea favorit). Noua senzație din lotul olimpic al României este al patrulea favorit în proba de 100 metri și ar putea produce o surpriză frumoasă pentru sportul românesc, la doar 16 ani.
- Alina Vuc – Cota 2,50 (a doua favorită) Lupte libere 50 kg Feminin – Casa Pariurilor Online. Românca Alina Vuc ar putea aduce o medalie importantă pentru România în proba de lupte libere. Chiar dacă nu va fi prima treaptă a podiumului, sunt șanse cel puțin la un argint sau bronz.
- Dublu vâsle feminin (Ancuța Bodnar, Simona Radiș) – Cota 2,20 (favorite) Betano Pariuri. Pe lângă Ana Maria Popescu, există o altă probă în care lotul olimpic al României are reprezentanți anunțați drept mari favoriți. Vorbim despre echipajul de dublu vâsle feminin alcătuit din Bodnar și Radiș, care ar putea aduce una dintre medaliile de aur ale Lot Olimpic România.
- Dublu vâsle categorie ușoară feminin (Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă) – Cota 5,40 Baumbet Pariuri. Aducem în discuție o altă probă a canotajului românesc. Tot dublu vâsle feminin, dar la categoria ușoară, unde Cozmiuc și Beleagă ar putea prinde podiumul.
Rezultatele Lot olimpic România la JO de la Rio – Cele mai puține medalii în 64 de ani
Sportul românesc este într-un declin vizibil dacă ne raportăm la rezultatele obținute de „tricolori” la Jocurile Olimpice. După ce ediția din 2008 de la Beijing a fost prima după multă vreme când România a obținut mai puțin de 10 medalii (nouă), această statistică nefericită a continuat să se mențină și la Londra (șapte) și Rio de Janeiro.
Jocurile din Brazilia au adus doar patru medalii în cele din urmă pentru delegația României, deși președintele COSR de la acea vreme, Alin Petrache, aștepta șase clasări pe podiumul olimpic. Dintre care doar una de aur, una de argint și două de bronz. A fost cea mai slabă prestație a compatrioților noștri din 1952 încoace. Atunci erau totuși mult mai puțin probe în cadrul celei mai importante competiții din sportul mondial.
96 de sportivi au fost prezenți în 2016 la JO, o delegație puțin mai restrânsă față de cea actuală. Aurul a fost obținut de spadasinele Ana Maria Popescu, Loredana Dinu, Simona Gherman și Simona Pop la proba echipe spadă. Argintul le-a revenit, poate într-un mod neașteptat înaintea startului concursului, tenismenilor Horia Tecău și Florin Mergea, învinși în finala de dublu masculin de spaniolii Rafael Nadal și Marc Lopez, în trei seturi. Cele două medalii de bronz au fost aduse de canotaj, prin echipajul de 8+1 format din Daniela Druncea, Mădălina Bereş, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Laura Oprea, Ioana Strungaru, Adelina Maria Boguş, Roxana Gabriela Cogianu şi Andreea Nicoleta Boghian, respectiv de lupte, prin Albert Saritov.
Surprizele neplăcute
Foarte aproape de podium s-a aflat și gimnastul Marian Drăgulescu, clasat al patrulea în proba de sărituri. Pe cinci au venit Alin Alexuc Ciurariu (lupte greco-romane), judoka Corina Căprioriu (categoria 57 kg), scrimerul Tiberiu Dolniceanu (sabie individual), respectiv tenismenii Horia Tecău și Irina Begu (dublu mixt).
De menționat ar mai fi și locul 7 pe care s-au clasat Cătălina Ponor (bârnă) și judoka Andreea Chițu sau locul nouă al Ana Mariei Popescu în proba de spadă individuală. De cele trei sportive se legau speranțe uriașe cu privire la câștigarea unei medalii anterior startului Jocurilor Olimpice de la Rio.
Medalii Lot Olimpic România la precedentele ediții ale Jocurilor Olimpice
- Paris 1924 Lot Olimpic România – 1 (1 bronz)
- Berlin 1936 Lotul Olimpic al României – 1 (1 argint)
- Helsinki 1952 Lot Olimpic România – 4 (1 aur, 1 argint și 2 bronz)
- Melbourne 1956 Lotul Olimpic al României – 13 (5 aur, 3 argint și 5 bronz)
- Roma 1960 Lot Olimpic România – 10 (3 aur, 1 argint și 6 bronz)
- Tokyo 1964 Lotul Olimpic al României – 12 (2 aur, 4 argint și 6 bronz)
- Mexico City 1968 Lot Olimpic România – 15 (4 aur, 6 argint și 5 bronz)
- Munchen 1972 Lotul Olimpic al României – 16 (3 aur, 6 argint și 7 bronz)
- Montreal 1976 Lot Olimpic România – 27 (4 aur, 9 argint și 14 bronz)
- Moscova 1980 Lotul Olimpic al României – 25 (6 aur, 6 argint și 13 bronz)
- Los Angeles 1984 Lot România – 53 (20 aur, 16 argint și 16 bronz) – Loc 2 General
- Seul 1988 Lotul Olimpic al României – 24 (7 aur, 11 argint și 6 bronz)
- Barcelona 1992 Lot Olimpic România – 18 (4 aur, 6 argint și 8 bronz)
- Atlanta 1996 Lotul Olimpic al României – 20 (4 aur, 7 argint și 9 bronz)
- Sydney 2000 Lot Olimpic România – 26 (11 aur, 6 argint și 9 bronz)
- Atena 2004 Lotul Olimpic al României – 19 (8 aur, 5 argint și 6 bronz)
- Beijing 2008 Lot Olimpic Romania – 9 (4 aur, 1 argint și 4 bronz)
- Londra 2012 Lotul Olimpic al României – 9 (2 aur, 4 argint și 1 bronz)
- Rio de Janeiro 2016 Lot Olimpic România – 4 (1 aur, 1 argint, 2 bronz)
Concluzii
Cu mai puțin de două săptămâni până la startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, speranțele din lotul olimpic al României că ediția din acest an va aduce cele mai bune rezultate din ultimele cicluri olimpice sunt ridicate. Îi avem în concurs pe Ana Maria Popescu, Alina Vuc, echipajul de dublu vâsle feminin, cel de dublu rame masculin sau barca de 8+1 de la feminin, Robert Glință sau noua senzație a natației mondiale, David Popovici. Toate aceste nume pot aduce medalii „acasă”, concurând cu șanse reale. Hai, România!
Până la următoarele articole despre Jocurile Olimpice de la Tokyo, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi pariuri pentru tine pe site. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!