rangers celtic scottish premiership 2021
Cristi Geiger
30 aprilie 2021

Rangers – Celtic sau derbiul nemuritor pe care englezii se fac că nu-l văd

5/5 - (1 vote)

Rangers – Celtic, Glasgow Derby! Regatul Unit cu un arhipelag vechi și mitologic se poate lăuda cu o istorie mereu romanțată și manipulată de contextele istoriei. Un singur lucru a fost constant de-a lungul mileniilor – un popor de oameni dârji dispuși mereu să-și pună pielea și armele la bătaie pentru a-și proteja propriile interese și propria civilizație.

Diviziunea socială, culturală, economică, religioasă și istorică acumulată de-a lungul secolelor a făcut ca Glasgow să fie o pernă explozibilă, mai ales că are cifre similare cu Sao Paolo sau Santos, privind rata criminalității și a problemelor create de diferențe sociale date ori de economie, ori de religie. Acesta este și pretextul cunoscut de mulți ca fiind diferența între comunitățile celor două cluburi de tradiție – Rangers și Celtic.

Cu fustă sau cu cimpoi, Scoția nu glumește nici la nivel de fotbal. Ei au multe avantaje istorice în fața englezilor, mai ales că grosul fotbaliștilor profesioniști de la sfârșitul secolului 19 care compuneau cluburile engleze erau din țara cu X alb pe fundal albastru.

Istoric Celtic – Rangers

Unul dintre cele mai vechi cluburi aflat în activitate – clubul Rangers a fost fondat în martie 1872 de patru tineri – dintre care doi frați entuziaști să creeze un club de fotbal în Glasgow, ținând cont de tradiția orașului și de faptul că era perioada etnogenezei fenomenului fotbalistic în Regatul Unit. Deși tehnic nu era o organizație studențească, grupul inițial arată acea direcție, total diferită de Celtic.

Peste zece ani mai târziu a apărut Celtic, un grup format de un preot catolic irlandez pe nume Walfrid, în noiembrie 1887. Scopul era să diminueze sărăcia din zona de est a orașului Glasgow prin strângere de fonduri, exact pe modelul clubului Hibernian, format înainte la Edinburgh. Primul lor meci oficial avea să fie cu Rangers doi ani mai târziu. Istoria avea să rămână cu memoria acestui duel pentru sute și sute de reprezentații de atunci până în prezent.

Palmares Rangers

La nivel de trofee în fotbalul scoțian, albaștrii regali se pot lăuda cu cel mai mare număr de trofee câștigate de un club după cel egiptean – Al Ahly – cu 55 titluri naționale – un record recunoscut de Cartea Recordurilor. Se mai adauugă 33 de cupe, 27 de cupe ale ligii și dubla internă cupă-campionat, de șapte ori, o performanță împărtășită cu Celtic. La nivel european, ei se pot lăuda cu un trofeu european câștigat în 1972 – Cupa Cupelor și încă trei finale (în 1961 – primul club britanic ajuns într-o finală, 1967 și 1968).

Palmares Celtic

Celtic se poate lăuda ca fiind primul club britanic și singurul scoțian care să ridice trofeul Cupei Campionilor Europeni în 1967. Acela a fost, probabil, cel mai bun sezon din istoria acestora. Ei au câștigat campionatul, cupa ligii, cupa federației și cupa orașului Glasgow, reușind de asemenea să mai joace două finale europene în 1970 și 2003. Ambele pierdute în fața lui Feyenoord și FC Porto. Pe plan intern, ca Rangers au peste 100 trofee în palmares – 51 titluri, 40 cupe și 19 cupe ale ligii.

Rivalitatea dintre cele două depășește granițele sportive, deoarece are rădăcini adânci în societatea britanică divizată de problemele istorice ale Irlandei de Nord și Scoției. Acest lucru este observat și în steaguri, simboluri și embleme, disputele fiind de ordin religios (catolici vs protestanțI), politicile nord-irlandeze (monarhiști sau republicani). Este un conflict de identitate națională (britanici sau scoțieni irlandezi) sau ideologie (socialism sau conservatorism).

Statistici interesante înainte de Rangers – Celtic

  • Primul meci din istoria celor două cluburi a fost un meci amical, disputat pe 25 mai 1888. El este consemnat ca prima partidă jucată vreodată de Celtic în istorie – considerând-o într-un fel stilistic, oficială. S-a jucat pe Celtic Park în fața 2.000 de spectatori într-o perioadă când în orașul din Scoția se organizația Expoziția Internațională, un eveniment echivalent cu o gală de modă sau o finală de Ligă. Verzii au câștigat cu 5-2, ziarele menționând că o mare parte din jucătorii lui Rangers erau rezerve.
  • Cea mai mare diferență de scor în Celtic – Rangers și implicit cea mai mare victorie aparține celor de la Celtic, care au reușit un 7-1 pe 19 octombrie 1957, în cadrul Cupei Ligii Scoției, probabil cea mai frumoasă finală din istoria verzilor și consemnată ca finala de cupă (la nivelul federațiilor) cu cea mai mare diferența din istoria contemporană.
  • Cea mai lungă perioadă de invincibilitate în campionat aparține celor de la Rangers, între ianuarie 1958 și ianuarie 1964. Au fost 13 meciuri consecutive fără înfrângere. Tot în acea perioadă, a strâns o serie de șapte derbiuri consecutive fără înfrângere în cupă – 4 victorii și 3 egaluri.
  • Luna aprilie a adunat până acum numai puțin de 43 de întâlniri în toate cele trei competiții importante – campionatul, cupa și cupa ligii, din care 26 în Cupa Scoției și 27 în Cupa Ligii. Catolicii de la Celtic au câștigat de 21 ori. Cea mai categorică victorie a fost un 5-0 în aprilie 2018. Cei de la Rangers s-au impus de 11 ori. Au mai fost 11 rezultate terminate la egalitate, cele mai multe cu scorul de 1-1.

Rangers – Celtic H2H

În total, cele două au strâns în campionat numai puțin de 322 de întâlniri. S-au bifat 124 de victorii pentru echipa antrenată în prezent de Steven Gerrard, 110 victorii verzi și 88 meciuri terminate la egalitate, însumând un total de 424 de partide în cele trei competiții vitale – cupa, cupa ligii și campionatul – cu 100 de egaluri, 165 victorii ale lui Rangers și 159 victorii ale lui Celtic.

Antrenori implicați în Rangers – Celtic

Ținând cont de rivalitatea mai mult decât sportivă și pretextele din spatele ei, niciun antrenor nu a avut curajul să fie pe banca ambelor echipe. Totuși, au fost mulți antrenori care și-au dedicat o bună parte din cariera lor pentru propășirea ideală a cluburilor pe care le reprezentau – două modele fiind Walter Smith sau Jock Stein, care vin în mintea microbistului imediat.

Cele mai multe derbiuri ale orașului Glasgow aparțin unui antrenor al lui Celtic. Pe numele său, William Maley – care a strâns 146 de meciuri în toate competițiile între 1897 și 1940. De la Rangers, singurul care a depășit suta de meciuri a fost Bill Struth între 1920 și 1954 – 116 de derbiuri, care se bucură de cel mai mare număr de victorii în duelurile directe – 66. De asemenea, cel mai bun procentaj în derbiuri, deși număr său e relativ mici (13 meciuri), aparține lui Brendan Rogers cu 77% (10 victorii din 13).

Dintre antrenorii cu cel puțin 10 derbiuri pe banca tehnică, șapte oameni au fost în situația specială de a fi protagoniștii duelului atât ca jucători, cât și ca antrenori:

  • Willie Waddell (Rangers)
  • Tommy Burns (Celtic)
  • Neil Lennon (Celtic)
  • Jimmy McStay (Celtic)
  • Jock Stein (Celtic)
  • Graeme Souness (Rangers FC)

Jucători de legendă – Derby Scoțian

Numărul record de apariții în derbi îi aparține lui Alec Smith. Acesta a avut 87 de derbiuri jucate în 1894 și 1913 – toate în tricoul lui Rangers. Numărul record de goluri aparține tot unui jucător legendar de la Rangers. Este vorba despre nimeni altul decât comentatorul din FIFA – Ally McCoist. El are 27 de goluri în 55 de meciuri cu Celtic între 1983 și 1998. De la Celtic, cei mai aproape de recordurile celor doi au fost: Paul McStay (70 de meciuri) și Jimmy McGlory (22 de goluri).

Rangers – Celtic – Români au fost doar la Protestanți

La nivelul jucătorilor români, Rangers i-a legitimat pe toți până acum. Daniel Prodan, Dorin Goian și Ianis Hagi – primul suferind o accidentare gravă și nereușind să evolueze în tricoul albaștrilor în niciun derbi cu Celtic. Odrasla lui Hagi are doar un singur meci din patru șanse (în celelalte fiind rezervă). Dorin Goian are în total un număr de 3 dueluri – toate în campionat, în care echipa sa a primit cel puțin două goluri pe meci și a câștigat doar dintre acestea.

Nu uita că ai și alte povești asemănătoare la rubrica de știri din sport!