psg heerenveen , fotbal olanda
Sebi Raducu
30 aprilie 2021

PSV – Heerenveen sau derbiul vârfurilor olandeze ale unor olteni ambițioși

PSV – Heerenveen, un derby batav. O țară mică a cărei denumire este deseori fluidă la fel ca și modul în care cetățenii lor văd lumea din jur: fără prejudecăți. Olandezii sunt un popor fascinant ale căror rădăcini se pot găsi pe toate continentele, fie europene, americane, africane, asiatice sau oceanice.

Un lucru amuzant e că olandezii au un notabil simț al umorului. De exemplu, Eindhoven înseamnă, etimologic, ținutul de nicăieri sau sfârșitului. Heerenveen a fost creată ca o așezare pentru cultivarea organică a plantațiilor de turbă. Orașul înseamnă, în denumirea originală, locul lorzilor de turbă. Asta demonstrează că fotbalul este mai mult decât un fenomen social și are rădăcini sociale profunde.

Cele două cluburi s-au afirmat în istoria fotbalului olandez ca pepiniere de jucători pentru echipa națională și cluburile batave. De multe ori, ele au fost și gazda multor jucători români cu notorietate a căror evoluție în cariera de fotbaliști a fost mai mult sau mai puțin de impact.

Istoric – PSV – Heerenveen – Fotbal Olanda

Angajații fabricii de becuri – la vremea respectivă – Phillips – s-au organizat în 1910 să formeze o echipă proprie de fotbal. Ea avea să treacă prin mai multe forme și tranzițiie.

Campioni de 24 de ori, câștigători de cupă în 9 rânduri și a Supercupei de 11 ori, PSV Eindhoven rămâne în istoria fotbalului olandez pentru perioada anilor 70-80. Atunci, ei au reușit să câștige două trofee europene. Cupa UEFA în 1978 și Cupa Campionilor în 1988, ambele câștigate fără gol primit în timp regulamentar. O dublă 0-0 și 3-0 și o finală la penaltiuri.

Heerenveen e mai tânără, clubul fiind fondat în 1920. S-a impus ca și campioană a regiunii de nord în perioada interbelică. Apoi, imediat după război, clubul a reușit să fie de două ori vice-campion național, o performanță repetată în 2000. Această conjunctură i-a permis o calificare în Liga Campionilor.

Singurul trofeu din vitrina clubului a fost câștigat în 2009, când au ridicat Cupa Olandei, după două încercări eșuate în 1993 și 1997, o perioadă în care era regina olandeză a competiției Intertoto – unde a ajuns prima dată în sferturi, apoi în semifinale și în finală – 2003 – când a pierdut locul din Cupa UEFA în fața lui Villarreal.

PSV Eindhoven – Heerenveen – Fotbal Eredivisie

Primul meci oficial dintre cele două cluburi s-a înregistrat în campionat după încheierea războiului, la Eindhoven. Victoria a aparținut lui SC Heerenveen. S-a înregistrat un 4-2 fără drept de apel. Victoria nu a fost întâmplătoare la momentul respectiv, căci returul jucat pe terenul inimoarelor cu dungi alb-albastre a fost confirmat de o nouă victorie, cu 5-3. Acesta a fost și meciul cu cele mai multe goluri înscrise din istoria întâlnirilor celor doi.

Cea mai mare diferență de scor dintre cele două echipe și implicit cea mai categorică victorie a fost reușită de PSV Eindhoven în patru rânduri cu același scor, 5-1. Unul în 1995, unul în 2011 și două în 2012 (majoritatea – adică în număr de trei pe teren propriu. În două dintre acestea, chiar la aproape douăzeci de ani distanță s-a aflat același antrenor pe bancă – Dick Advocaat (PSV).

Perioada de invincibilitate cu cel mai lung șir de meciuri fără înfrângere aparține tot lui PSV. Clubul reușea această performanță între octombrie 2009 și noiembrie 2012. Opt partide consecutive – șase victorii (trei doar cu scorul de 5-1 și trei cu scorul de 3-1) și două egaluri – ambele cu 2-2. Acea perioadă a marcat un moment nefericit pentru Ron Jans, care a fost pe banca rivalilor lui PSV în șase rânduri.

PSV – Heerenveen – Fotbal olandez

Luna mai a adunat în istorie până acum două dueluri jucate între cele două. Ambele s-au încheiat cu victoria lui PSV Eindhoven, una în deplasare (3-2) și una pe teren propriu 3-0). PSV a reușit să înscrie de fiecare dată fix trei goluri în partidă – menținând o tradiție care e posibil s-o repete și la a treia încercare.

În total, cele două cluburi s-au întâlnit în toate competițiile de 67 de ori. PSV a ieșit câștigătoare de 36 de ori, iar jumătatea cealaltă e împărțită de 15 victorii ale lui Heerenveen și 16 meciuri terminate la egalitate. Se bifează un total de 230 de goluri (145 pentru PSV și 85 pentru Heerenveen). Majoritatea egalurilor sunt cu goluri înscrise de ambele părți (1-1 de 7 ori și 2-2 de 6 ori, plus un 3-3 excepțional).

Antrenori – Nume de legendă – Fotbal Eredivisie

Singurul antrenor care a avut șansa să fie pe banca ambelor echipe atât ca principal, cât și ca secund a fost olandezul născut în Canada. Dwight Lodeweges, pe numele său. Prima dată la Heerenveen în 2003-2004 ca secund apoi secund la juniorii U-19 PSV (2008, 2009). A fost promovat, apoi, secund la prima echipă și interimar principal în 2009. Peste cinci ani avea să ajungă principal la Heerenveen între 2014-2015.

El a fost protaognist ca antrenor în patru astfel de dueluri: 1 cu PSV (pierdut cu 2-3 acasă în 2009) și 3 cu Heerenveen (1 victorie, 1 egal și o 1 înfrângere – în care echipa sa a marcat de fiecare dată).

Foppe de Haan, tehnicianul derby-urilor PSV – Heerenveen

Cele mai multe derbiuri bifate de un antrenor aparțin lui Foppe de Haan (1992 – 2004). În această perioadă, olandezii au întâlnit în Intertoto echipe precum Farul, FC Național. Ultima eliminând-o, chiar, după o dublă 2-0 și 0-3. De altfel, e ultimul selecționer cu care naționala Olandei a câștigat un european, ba chiar două consecutive în 2006 și 2007.

E vorba de numai puțin de 26 de dueluri – de 22 în campionat și de 4 ori în cupă – obținând 7 victorii, 4 egaluri și 15 înfrângeri; primul meci și ultimul meci au în comun luna și rezultatul final (februarie și o victorie la un gol diferență pe teren propriu). Mai exact o victorie cu 2-1 în prelungiri în cadrul Cupei Olandei, un meci în care Cămătaru a intrat pe final la gazde și ultimul un 3-2 în campionat.

Ovidiu Stângă – Înger și Demon în PSV Eindhoven – Heerenveen

Singurul român care a avut șansa să lucreze ca antrenor în cadrul unuia dintre cele două cluburi a fost Ovidiu Stângă. El a fost unul dintre jucătorii interesanți ai echipei de la jumătatea anilor 90, ca apoi să-și definească cariera ulterioară la clubul PSV. Prima dată a fost antrenor la juniori între 2009 și 2010, ca apoi să fie secund și membru al staff-ului tehnic al echipei feminine timp de cinci ani între 2015 și 2020. În această perioadă, echipa a terminat de două ori pe locul 3 și a jucat finala Cupei.

Duelul antrenorilor actuali

În ceea ce privește duelul antrenorilor, ambii au un profil diferit. Germanul Roger Schmidt e de aproape un an la PSV și a reușit să aducă o stabilitate echipei aflată într-o tranziție și haos în ultima perioadă cu van Bommel, aproape de 55 de ani, la aproape 10 diferență de tânărul adversar de la Heerenveen.

Johnny Jansen este un nativ al zonei Heerenveen, unde s-a născut, a crescut și s-a afirmat. El a fost, nu mai puțin de 14 ani, antrenori la juniori. A avut rolul de secund între 2014 și 2019 și principal cu acte în regulă din 2019, având un avantaj de longevititate. Duelul celor doi este unul indecis având până acum un singur meci terminat la egalitate. Palmaresul lui Jansen cu PSV este în dezavantaj – fără victorie, dar cu doar două meciuri luate în considerare.

Jucători mari împărțiți de cele două cluburi – Fotbal Olanda

Doi dintre cei mai mari atacanți olandezi ai ultimilor 30 de ani: Klaas-Jan Huntelaar și Ruud van Nisterlooy au jucat la ambele cluburi. Primul a venit de la PSV la Heerenveen și cel de al doilea de la Heerenveen la PSV. Traiectoria ulterioara este una care nu mai necesită nicio descriere, căci toți stiu cine sunt. Pe lângă aceștia, au mai evoluat pentru cele două cluburi următorii jucători:

 • Jerry de Jong
 • Boudewijn Pahlplatz
 • John de Jong
 • Gerald Sibon
 • Mika Vayrynen
 • Roy Beerens
 • Luciano Narsingh
 • Stijn Schaars
 • Sam Lammers
 • Denzel Dumfries

În ceea ce privește jucătorii români, duelul celor două, PSV – Heerenveen, nu a fost niciodată lipsă de români, fiecare club având oportunitatea să legitimeze români după 1990.

La Heerenveen, au ajuns cinci:

 • Rodion Cămătaru
 • Ioan Andone
 • Dumitru Mitriță
 • Florin Constantinovici
 • Radu Gușatu

La PSV au evoluat:

 • Gheorghe Popescu
 • Ovidiu Stângă

Cele mai multe meciuri de acest gen au fost jucate de Dumitru Mitriță – 6 – în tricoul lui Heerenveen. Ceilalți patru olteni au toți până în patru meciuri – Cămătaru și Gușatu (Heerenveen) – 4 respectiv 2, Gică Popescu și Ovidiu Stângă la PSV- ambii cu câte patru.

Popescu se poate mândri că a fost primul român care a jucat într-un astfel de meci în septembrie 1990. Atunci, el învingea cu PSV în deplasare cu 3-0 pe Hereenveen. Stângă este primul român care a marcat în derbi – octombrie 1997, într-o victorie cu 3-1 pe teren propriu. Ambele meciuri s-au consemnat în campionat.

Trecut versus prezent în derby-ul olandez – PSV – Heerenveen

Tot un oltean s-a mai evidențiat cu o noutate, primul eliminat cu un cartonaș roșu într-o înfrângere a lui Heerenveen – 0-3 acasă cu PSV. E vorba de Dumitru Mitriță, care a primit cartonașul nedorit în minutul 70. Situația celorlalți români de la Heerenveen în duelurile cu PSV arată astfel: Florin Constantinovici (3 meciuri) și Ioan Andone (1 meci).

La nivelul jucătorilor din prezent, cel mai bun marcator al lui PSV este Donyell Malen. El se află în topul primilor trei golgheteri din prima ligă cu 17 goluri și 7 pase decisve; având deja în palmares un gol în cinci confruntări cu Heerenveen.

La același nivel cu Malen se află și omologul său de la Heerenveen – căpitanul Henk Veerman. El are deja 30 de ani și a înscris 14 goluri și sase pase decisive în acest sezon, cu aceleași cifre ca și Malen – 1 gol în 5 confruntări cu PSV, chiar la ultimul meci când a purtat banderola.

Cele mai multe goluri înscrise în derbi de un jucător aparțin sârbului Mateja Kezman, cu 10 goluri pentru PSV Eindhoven în 10 dueluri. O cifră senzațională care consemnează două meciuri în care a marcat de două ori și un meci în care a marcat toate cele patru goluri ale echipei sale. 4-1 în deplasare este scorul înregistrat atunci.

Ultimele cinci rezultate – Clasament Eredivisie

Cu o singură victorie în duel direct în fața lui PSV în ultimii 7 ani și 12 meciuri oficiale, această obținută acasă, Heerenveen pare deja o victimă sigură. Ținem cont de faptul că ultima lor izbucnire la Eindhoven a fost în 2009, un 3-2 surprinzător. În ultimele meciuri, PSV a rămas neînvinsă și s-au marcat în medie cel puțin 3-4 goluri. La nivel de partide de campionat, este o medie bună pentru două echipe cunoscute pentru apetit ofensiv și atacanți originali.

Meciurile de la Eindhoven au adus în ultimii 12 ani cel puțin un punct celor de la PSV. Iar golurile nu au încetat să apară. S-au văzut deseori victorii cu scoruri impresionante – 3-0, 4-3, 4-1 și de două ori 5-1. Asta pe lângă o victorie impresionantă cu 5-1 la Heerenveen.

 • 06.12.2020 – Heerenveen – PSV 2-2 (Eredivisie)
 • 24.11.2019 – PSV – Heerenveen 2-1 (Eredivisie)
 • 16.02.2019 – Heerenveen – PSV 2-2 (Eredivisie)
 • 24.11.2018 – PSV – Heerenveen 3-0 (Eredivisie)
 • 17.02.2018 – PSV – Heerenveen 2-2 (Eredivisie)

Concluzie

Mai mult ca sigur, PSV se va impune și se vor marca trei goluri. Asta fără a fi exclusă posibilitatea ca Heerenveen să reducă din diferență și să ofere o speranță de câteva minute suporterilor și microbiștilor. Fii alături de BETuri pentru ponturi pariuri fotbal, dar și pentru alte povești de istorie ale sportului rege!

Pe curând!