paok olympiakos istoric
Cristi Geiger
18 aprilie 2021

PAOK – Olympiakos sau derbiul care l-a făcut pe un patron să-și scoată pistolul

Leagănul civilizației occidentale care stă la fundamentul democrației iluministe din prezent – cu o istorie la fel de complexă și complicată ca și continentul care îi strigă istoria ca o odă și epopee, Grecia este unul dintre cele mai interesante spații pentru fotbal și istorie. Acolo sunt oamenii sunt în spiritul balcanic – intenși, pasionali și uneori iraționali. Unul din aceste exemple este dat de două cluburi care au o istorie aparte în Mediterană și în funcție de conjunctura, în cupele europene. Vorbim aici de PAOK Și Olympiakos.

Înființate amândouă la mijlocul anilor 20, epicul aparține celor din Salonic. Geneza clubului e mai profundă și este ținută minte de suporterii lui PAOK – unii cei mai fanatici din Grecia. Originile sale sunt legate de Hermes SC, clubul sportiv format în 1875 de comunitatea greacă din Pera – un district din Constantinopol. Clubul din Salonic a fost fondat în aprilie 1926 de către cetățenii greci din Constantinopol care au fugit din fosta capitală a Imperiului Otoman după înfrângerea din războiul Turco-Grec.

Inițial, orice localnic al Salonicului era invitat și primit să joace pentru club. Acest lucru a creat o mică rivalitate cu AEK. Prima emblemă a avut în centru o potcoavă și un trifoi cu patru foi. Ceva similar celorlalte două cluburi cunoscute din Balcani – Panathinaikos și Omonia. Primul meci oficial a avut loc în mai 1926.

Cu un an înainte, în martie 1925 – un grup elitist dintr-un oraș portuar fondau cel mai de succes club de fotbal din istoria Greciei – Olympiakos. Gândit de un grup de oameni diverși de la ofițeri navali la industriași locali – comercianți, postași sau avocați – meserii din zona burgheză sau a clasei de mijloc – care au reușit să organizeze fuziunea a două cluburi locale existente. Iar familia cu cel mai mare impact a fost cea a fraților Adrianopoulos – importanți în primii ani de existență a clubului din Pireu – comercianți deveniți fotbaliști profesioniști.

Istoric PAOK – Olympyakos

La nivel de trofee, PAOK are doar trei titluri și șapte cupe. Dar se poate lăuda cu faptul că nu a retrogradat niciodată din prima ligă. La fel ca rivala Olympiacos. De asemenea, PAOK e singura echipă din Grecia care a reușit dubla cupă-campionat fără să fie învinsă în prima divizie (cu Lucescu antrenor). Iar la nivel european nu stă deloc rău.

Cea mai importantă performanță au reușit în Cupa Cupelor, când au atins sferturile ediției din 1973-1974. E singura echipă elenă cu un număr mai mare de victorii decât cel de înfrângeri în competițiile europene (72-58-70). Iar victoria 7-0 cu Lokomotiv Tbilisi din septembrie 1999 este cea mare victorie reușită de o echipă greceasc în cupele europene.

Oly domină fotbalul elen

Olympiakos e de departe cel mai de succes club de fotbal din Grecia. Alb-roșii au un total de 78 de trofee autohtone (46 campionate, 28 cupe și 4 supercupe – toate recorduri de sine-stătătoare). Astfel, Oly e în top 10 al cluburilor cu un număr bogat de competiții câștigate. De asemenea, ei au două serii de titluri consecutive câștigate la activ care sunt demne de record (șapte la rând între 1997 și 2003 și 2011-2017).

La nivel european nu este departe de PAOK, dar prezența constantă în grupele Ligii Campionilor i-a prilejuit un context favorabil la un moment dat să ajungă până în sferturile competiției. Atunci, alb-roșii au fost eliminați de Juventus (1999). A mai fost un sfert în Cupa Cupelor (1993 – eliminați de Atletico Madrid). Deși Cupa Balcanică nu e un trofeu european, e un trofeu internațional și câștigarea lui în 1963 a făcut clubul din Pireu primul club grec care a reușit să învingă într-o competiție internațională.

Prima întâlnire oficială PAOK – Olympiakos

Un lucru important este faptul că prima întâlnire oficială a celor două cluburi a marcat debutul celor din Salonic în noul campionat elen format la începutul anilor 30, ei evoluând mai bine de cinci ani într-o divizie locală dedicată zonei Salonic. Pe 1 februarie 1931, PAOK avea să piardă cu 1-3 primul duel dintr-o serie lungă și fascinantă în față lui Olympiacos, chiar pe terenul echipei portuare.

Statistici fotbal PAOK – Olympiakos, Fotbal Grecia

 • Cea mai mare diferență de scor și implicit categorică victorie aparține celor de la Olympiakos. Alb-roșii au reușit un 6-0 în iunie 1962, în campionatul grec, pe stadionul Karaiskakis. Giorgios Sideris a marcat de nu mai puțin de patru goluri. Toate în repriza secundă și toate în ultimul sfert de oră!
 • Cele mai multe goluri au fost marcate într-o situație în care a câștigat PAOK cel mai evident – 7 goluri. A fost un 6-1 în decembrie 1987 pe stadionul Serena – cu un marcator irlandez – Bannon – pe tabelă.
 • Cea mai lungă perioadă de invincibilitate aparține celor din Pireu – 12 meciuri consecutive fără înfrângere între 1998 și 2004 în fața lui PAOK Salonic.
 • La nivel de zone de disputare – pe teren propriu – 14 meciuri fără a fi înfrântă acasă pentru Oly în același interval, toate meciurile disputându-se în cadrul campionatului grec. Iar în deplasare au fost 12 meciuri fără eșec între 1998 și 2010
 • Luna aprilie a adunat până acum 16 întâlniri în cadrul campionatului grec și Cupei, cel puțin în ultimii 60 de ani. Au fost 8 victorii pentru cei de la Salonic, 2 egaluri și 6 victorii pentru Oly. Dintre acestea, una a fost la masa verde. Aceasta a venit în urma celebrului scandal cu pistolul scos de patronul lui PAOK. De menționat că trei din aceste meciuri s-au jucat în ultimii 10 ani. Majoritatea rezultatelor au fost strânse – în general la un gol diferență.

PAOK – Olympiakos H2H (Meciuri Directe)

În total, cele două s-au întâlnit în campionat de 128 de ori, cu 62 de victorii de partea celor de la Olympiakos, 24 egaluri și 42 victorii pentru PAOK. Aproape 300 de goluri au fost marcate în duelurile directe. De menționat că acestea au avut șansa să se întâlnească în cele 178 de meciuri în toate competițiile. Ce din Pireu au număr mult mai rotund de rezultate pozitive – 90 de victorii și 31 de egaluri.

Antrenori

Deși au o rivalitate și un trecut aproape centenar, asta nu le-a împiedicat să aibă un număr bogat de antrenori în comun, atât autohtoni, cât și străini. Dintre aceștia, îi enumerăm pe autohtonii Lakis Petropoulos, Nikos Alefantos (nu e Nicu Alifantis), Giannis Gounaris (care a evoluat și ca jucător la ambele).

Iar ca străini au fost:

 • englezul Les Shannon
 • neamțul Heinz Hoher
 • olandezul Thijs Libregtst
 • ucraineanul Oleg Blokhin
 • iugoslavii Ljupko Petrovic și Dusan Bajevic.

Tehnicienii români trecuți pe la PAOK

La nivel de antrenori român, au fost doar trei angrenați în duelul dintre PAOK și Olympiakos, toți la Salonic. Primul a fost Ilie Dumitrescu în 2006. Primul lui meci la club a fost chiar o partidă la Salonic, pierdută cu 1-2. Scenariul s-a repetat în toamna lui septembrie 2006 – cu 2-0 la Pireu pentru olimpici.

Cinci ani mai târziu, fostul selecționer Ladislau Boloni a preluat pe PAOK și a avut aceleași rezultate în campionat. A fost o înfrângere cu cu 1-2 la Pireu și apoi alta cu 0-2 la Salonic – având practic aceleași cifre.

Răzvan Lucescu a scris istorie

Însă cele mai bune rezultate obținut de un antrenor la club aparține tot unui român. Răzvan Lucescu are cele mai multe trofee câștige cu acest club (3 – un campionat și două cupe). Tot el a realizat cel mai bun sezon intern al unei echipe în ediția 2018-2019. Atunci, Lucescu jr. a câștigat campionatul fără să piardă un meci. Au fost 26 de victorii și 4 egaluri. De altfel, a stat și cel mai mult – doi ani. În aceasta perioadă a prins patru derbiuri: 2 înfrângeri și 2 victorii (cu 1-0 și 3-1), toate în campionat.

Interesant sau nu, PAOK s-a mai intersectat o dată în drumul lui Răzvan Lucescu ca antrenor înainte de aventura sa în Grecia. Se întâmpla pe vremea erei Rapid, chiar în grupele Cupei UEFA din sezonul 2005-2006, când a atins sferturile. Atunci echipa giuleșteană învingea cu 1-0 în București. Și își consolida calificarea în primăvara europeană, singura de altfel din istoria clubului feroviar.

Duelul antrenorilor actuali

În prezent, cele două cluburi se bazează pe doi antrenori străini – cum a fost moda până acum – cu o diferență de aproape 10 ani unul față de celălalt în favoarea celui de la Olympiakos. Pedro Martins, un portughez de 50 de ani, are și avantajul rezultatelor directe ale sale împotriva lui PAOK (4 victorii și 2 egaluri). Dar și o victorie și un egal în fața lui Pablo Garcia din Uruguay. De asemenea, lusitanul e din iulie 2018 la clubul din Pireu – față de sud-american ajuns în toamna lui 2020.

Jucători

Olimpiacos nu a avut șansa sau ghinionul de a fi vizitată și onorată de jucători români care să le poarte tricoul, dar rivalii de la Salonic și-au format deja o tradiție de români angajați în ultimii 15 ani – atât pe banca tehnică – cum am amintit mai sus, cât mai ales pe teren, lucru care a început încă din anii 90 cu Gheorghe Ceaușilă (1994) și Ionel Pârvu (1996-1998), ambii cu un singur derbi fiecare la activ cu Olympiacos Pireu.

Românii trecuți pe la PAOK

Cei mai mulți români au fost legitimați după anul 2000 – toți cu o legătură specială cu Rapid, Dinamo, Steaua sau echipa națională – Cosmin Bărcăuan, Costin Lazăr, Răzvan Raț și Alin Toșca. Cel mai mult a jucat fostul căpitan al Rapidului și Sportului, care a purtat banderola de căpitan și la Salonic.

Cele mai puține meciuri le-au jucat fundașii stânga Raț și Toșca – primul doar două ca integralist și al doilea unul singur ca o rezervă intrat în ultimele 10 minute.

Deși Lazăr a jucat cel mai mult, Cosmin Bărcăuan are cele mai multe derbiuri PAOK – Olympiakos la activ, cu 6 prezențe în duelul celor doi granzi grecești. Au fost cinci dueluri în campionat și una în Cupa Greciei. Bărcăuan a fost integralist în toate, primind și patru avertismente.

Pe de altă parte, Costin Lazăr se poate lăuda ca fiind primul jucător român eliminat în acest derbi. El a primit cartonaș roșu direct primit în minutul 76, chiar la primul duel din cariera sa în fotbalul grecesc – în mai 2012, o înfrângere cu 0-2.

PAOK – Olympiakos – Jucători care au trecut pe la ambele echipe

În ultimii 50 ani, doar patru jucători s-au transferat de la un club la altul:

 • Konstantinos Orfanos (PAOK-Olympiacos – 1980 și Olympiacos-PAOK – 1985)
 • Giannis Gounaris (PAOK – Olympiakos – 1982), Georgios Kostikos (PAOK – Olympiakos)
 • Charis Baniotis (PAOK – Olympiakos – 1988)
 • Sotiris Mavromatis (PAOK – Olympiakos – 1988)
 • Alexis Alexiou (Olympiakos – PAOK – 1991)
 • Georgios Mitsibonas (PAOK – Olympiakos – 1992)
 • Panagiotis Tsalouchidis (Olympiakos – PAOK – 1995)
 • Boziar Bandovic (Olympiakos – PAOK – 1998)
 • Kofi Amponsah (Olympiakos – PAOK – 1999)
 • Kyriakos Tochouroglou (Olympiakos – PAOK – 2000)
 • Stelios Venetidis (PAOK – Olympiakos – 2001)
 • Luciano de Souza (Olympiakos – PAOK – 2001)
 • Pantelis Kafes (PAOK – Olympiakos – 2003)
 • Georgios Georgiadis (PAOK – Olympiakos – 2003)
 • Leonardo Jesus (Olympiakos – PAOK – 2011)
 • Theofanis Tzandaris (PAOK – Olympiakos – 2015)
 • Marios Siabanis (PAOK – Olympiakos – 2019).

Duelul jucătorilor actuali

Dintre jucătorii actuali, cei de la PAOK Salonic se bazează pe trio-ul din ofensivă condus de Karol Swiderski (9 goluri și 7 pase decisivă), urmat îndeaproape de Christos Tzolis (6 goluri și 6 pase) și Andrija Zivkovic (5 goluri și 3 assisturi).

De partea cealaltă, un romb condus de Youssef El Arabi (19 goluri) conduce clasamentul golgheterilor din prima divizie, urmat la club de Ahmed Hassan (8 goluri), Konstantinos Fortounis (7 goluri și 11 pase) și Georgios Masouras (7 goluri și 4 assisturi).

Ultimele cinci rezultate în PAOK – Olympiakos

După era Lucescu, PAOK a reușit o singură victorie în confruntările directe, înregistrată în urmă cu un an. Restul fiind 3 victorii și 1 egal pe care echipa din Pireu le-a asumat. O notă de subsol totuși, în ultimele dăți când echipa din Salonic a marcat împotriva celor de la Olympiakos, PAOK s-a întors cu punct și puncte. Au fost 5 victorii și 2 egaluri din 2017 încoace. Implicit, cei din Pireu a învins de fiecare dată în ultimele întâlniri fără să primească gol, când a fost vorba de meci câștigat cu 3 puncte.

 • 27.01.2021 – Olympiakos Pireu – PAOK Salonic 3-0 (Superliga)
 • 13.01.2021 – PAOK Salonic – Olympiakos Pireu 1-1 (Superliga)
 • 12.07.2020 – Olympakos Pireu – PAOK Salonic 0-1 (play-off Superliga)
 • 24.06.2020 – Olympiakos Pireu – PAOK Salonic 2-0 (Cupa Greciei)
 • 07.06.2020 – PAOK Salonic – Olympiakos Pireu 3-2 (play-off Superliga)

Concluzii

Olympiakos Pireu este liderul irefutabil al fotbalului grecesc, a cărei rivalități ține foarte mult de conjunctura și timpurile momentului – cea mai longevivă fiind cu Panathinaikos – dar în ultimii ani, AEK și PAOK au revenit în atenția granzilor din Pireu, care par favoriți să mai ia un titlu și să mai învingă încă o dată pe PAOK. Nu uita că ai și alte povești asemănătoare în secțiunea de știri din sport. Dar și ponturi pariuri valoroase. Pariază informat și inspirat alături de echipa BETuri.ro.!