canotaj

Canotajul românesc la Tokyo 2020: Care sunt șansele la medalii?

Ultimul update pe: iulie 19, 2021
Rate this post

Canotaj România la Olimpiadă. De-a lungul timpului, canotajul a fost unul dintre sporturile importante pentru lotul olimpic al României. Canotorii au produs deseori rezultate fabuloase și unele dintre cele mai importante performanțe ale României la Jocurile Olimpice de vară sunt legate de acest sport.

Iar o disciplină cu asemenea tradiție în spate nu putea să ducă lipsă de reprezentativitate în lotul olimpic al României. Nu mai puțin de 36 de sportivi și două rezerve sunt incluși în delegația pentru Tokyo 2020. Tot 38 este și numărul de medalii olimpice aduse de canotaj, al doilea sport ca număr de podiumuri obținute la JO (după gimnastică). Dintre acestea, 19 au fost de aur.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, principalele speranțe din Lot Olimpic România sunt legate de echipajele de dublu vâsle feminin, dublu vâsle categorie ușoară feminin, dublu rame masculin și barca de 8+1 feminin. Sportivii români vor intra în concurs începând cu 23 iulie. Ultimele probe, finalele de la 8+1, vor avea loc pe 30 iulie.

Diferențele dintre canotaj și kaiac-canoe – Care sport l-a făcut remarcat pe Ivan Patzaichin?

Foarte mulți oameni confundă cele două sporturi sau le consideră unul și același lucru. Realitatea este însă cu totul alta. Sunt diferențe mari între ambarcațiuni și modalitatea de control a acestora. Întrecerile de kaiac-canoe au fost incluse pentru prima dată în cadrul Jocurilor Olimpice de vară în 1936, la Berlin. În 1948, la Londra, a avut loc și debutul competițiilor feminine.

Prezenți pentru prima dată în 1952, caiaciștii români au ratat calificarea la Jocuri doar în 2016. Între 1968 și 1984, aceștia au adus de fiecare dată medalii de aur pentru lotul olimpic al României. Unul dintre sportivii români emblematici din istoria Jocurilor, Ivan Patzaichin, a urcat de nu mai puțin de patru ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic.

Canotajul, sport olimpic din 1900 – Jocurile Olimpice – Lot Olimpic România

Canotajul a fost introdus printre probele olimpice încă de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară din era modernă, în 1896. Totuși, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, concursurile nu s-au desfășurat în acel an. Astfel că Jocurile de la Paris din 1900 sunt considerate momentul de debut al canotajului ca sport olimpic.

Inițial se concura doar la masculin. Probele feminine au fost introduse în cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal, din 1976. În 1996, la Atlanta, s-au adăugat și probele pentru ambarcațiunile ușoare. În prezent, există șase probe olimpice, atât la masculin, cât și la feminin: simplu vâsle (1x), dublu vâsle (2x), dublu vâsle categorie ușoară (2x), patru vâsle fără cârmaci, opt rame cu cârmaci (8+), două rame fără cârmaci (2-) și două probe doar masculine: patru rame fără cârmaci (4-), respectiv patru rame categorie ușoară fără cârmaci (4-).

Canotaj Lot Olimpic România – Care sunt probele în care avem șanse la medalii?

România va fi reprezentată de 36 sportivi și două rezerve în competițiile de canotaj de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Aceștia vor concura în nouă probe. În continuare, vă prezentăm lista canotorilor români cotați cu șanse reale în lupta pentru podiumul olimpic.

Echipajul de dublu vâsle feminin este favoritul probei – Lot Olimpic România

Nu se întâmplă foarte des ca sportivii din lotul olimpic al României să priviți drept mare favoriți la câștigarea aurului înaintea unui concurs. Totuși, acest lucru este o realitate în cazul bărcii de dublu vâsle feminin. Cele două componente ale echipajului, Simona Radiș (21 de ani) și Ancuța Bodnar (22 de ani) sunt două dintre cele mai tinere sportive din concurs. Acest lucru nu le împiedică însă să viseze la o clasare pe primul loc la Tokyo 2020. De altfel, la Mondialele din urmă cu doi ani formau cea mai tânără barcă din competiți. Atunci, ele au reușit să aducă argintul „acasă”.

Cele două canotoare au confirmat aurul obținut în cadrul Europenelor de la Poznan din 2020 printr-un nou succes la Varese în acest an. Acestea au adus prima (dar nu singura) medalie a delegației române în competiție, fără prea multe emoții. Cu un avans confortabil în fața Lituaniei încă de la al doilea punct de control, Bodnar și Radiș au demonstrat că nu au rivale în concursurile europene. Principalele adversare de la Tokyo 2020 vor fi componentele bărcii neo-zeelandeze, iar șansele sunt aproximativ egale între cele două echipaje, conform specialiștilor.

„Sperăm să ne întoarcem cu medalie. Vom da tot ce avem mai bun pentru ca la Jocurile Olimpice să fim una dintre cele mai puternice națiuni”,

declara Simona Radiș în momentul în care a fost desemnată, alături de colega ei, drept cel mai bun echipaj al anului 2019 în canotajul românesc.

Lot Olimpic România – Va veni o medalie pentru legendara barcă de 8+1 feminin?

Supranumită „barca de aur” a canotajului românesc, de echipajul de 8+1 din proba feminină se leagă din nou mari speranțe. Fetele au reușit să câștige aurul la Europenele din 2019 și au repetat performanța și la ediția din acest an, de la Varese.

Barca alcătuită din Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu şi Daniela Druncea a obținut aurul la CE 2021. Competiție pe care o domină autoritar la nivel european. Totuși, în ceea ce privește concursurile mondiale și olimpice lucrurile se schimbă. Apar alte forțe ale canotajului, dar fetele au demonstrat în 2016 că sunt capabile să cucerească o medalie olimpică (atunci a fost doar bronz).

Toți ochii pe dublu rame masculin – Sunt șanse la podium în lotul olimpic al României!

Bineînțeles, nu putem continua enumerarea echipajelor care pot conta în lupta pentru medaliile olimpice fără să-l menționăm pe cel de dublu rame masculin. Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au cucerit aurul european în 2020. Ei au reușit să-i învingă chiar pe campionii olimpici ai probei.

Totuși, performanța nu a fost repetată și la ediția din acest an. Cozmiuc și Tudosă au venit pe un frustrant loc 4, la mică distanță de bărcile Croației, Italiei și Serbiei.

Atenție și la dublu vâsle categorie ușoară feminin – Suntem printre favoriți

Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc au obținut medalia de bronz la Campionatele Europene din 2020 și sunt cotate cu șanse bune și la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Fără să fie o probă olimpică, Beleagă a concurat totuși în concursul individual de la Varese. A fost cu succes, deoarece a obținut argintul și are un moral ridicat înainte de startul JO. De altfel, cele două componente ale echipajului de dublu vâsle categorie ușoară au un palmares impresionant la junioare. Dar au făcut trecerea excelent și la senioare. Să nu uităm, Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc și-au abjudecat de două ori consecutiv titlul mondial în această probă, la Sarasota și Plovdiv.

Beleagă și Cozmiuc au concurat la dublu vâsle categorie ușoară feminin și la Rio 2016, când au încheiat pe poziția a opta.

Istoria canotajului românesc la Jocurile Olimpice de vară – Lot Olimpic România

Lotul olimpic al României și-a făcut debutul în competiția de canotaj odată cu Jocurile de la Helsinki, din 1952. De atunci, sportivii români au lipsit la o singură ediție, cea din 1956.

Prima medalie de aur adusă României de canotaj a venit la JO de la Moscova din 1980. În proba de simplu vâsle femnin, Sanda Toma a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. La masculin, echipajul de două rame fără cârmaci a fost deschizătorul de drumuri (aur la JO 1984, Los Angeles).

De altfel, Lot Olimpic România a dominat canotajul în probele feminine în perioada 1980-2004. În 1984, anul în care lotul olimpic al României termina JO pe locul 2 la total, canotoarele au câștigat nu mai puțin de cinci medalii de aur.

Un alt moment de apogeu pentru canotajul românesc a fost reprezentat de Jocurile de la Atena, din 2004. Elisabeta Lipă se afla în fața celei de-a șasea prezențe în lotul olimpic al României. Ea a fost desemnată port-drapel în cadrul ceremoniei de deschidere. Lipă nu a dezamăgit și, alături de cel mai medaliat echipaj din Lot Olimpic România, barca feminină de 8+1, a obținut un nou titlu olimpic. Avea să fie a treia medalie de aur consecutivă pentru acest echipaj, după succesele de la Atlanta și Sydney. De altfel, a fost și un moment de rămas bun pentru această barcă, care a obținut la Atena ultima medalie olimpică.

Canotaj – România la Jocurile Olimpice – Program Olimpiadă

Echipajul de dublu rame feminin format din Georgeta Andrunache și Viorica Susanu este o altă barcă de referintă din istoria canotajului românesc. Cele două canotoare din lotul olimpic al României, componente și ale echipajului de 8+1, au adus aurul atât la Atena, cât și la Beijing. De altfel, acela a fost ultimul triumf olimpic al României în probele de canotaj. Ar mai fi de notat și performanța de la dublu vâsle categorie ușoară feminin, unde am câștigat de trei ori consecutiv aurul (Atlanta, Sydney și Atena).

Tot la Beijing, în 2008, a venit și bronzul în proba de 8+1 feminin. După o pauză de secetă la JO de la Londra din 2012, aceeași barcă de 8+1 a adus o medalie olimpică pentru România. Mădălina Bereș, Andreea Nicoleta Boghian, Adelina Maria Bogus, Roxana Gabriela Cogianu, Daniela Druncea, Laura Oprea, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Ioana Strungaru s-au clasat pe locul 3 la Rio. Aceea a fost una dintre cele patru medalii obținute de lotul olimpic al României în competiția din Brazilia.

Canotaj Lot Olimpic România Jocurile Olimpice de la Tokyo (36 sportivi și două rezerve)

  • Opt rame cu cârmaci masculin (8+): Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Vasile Bejan, Vlad Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Munteanu;
  • Opt rame cu cârmaci feminin (8+): Maria Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea;
  • Patru rame fără cârmaci masculin (4-): Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari;
  • Patru rame fără cârmaci feminin (4-): Mădălina Hegheș, Roxana Anghel, Elena Logofătu, Cristina Popescu;
  • Dublu rame feminin (2-): Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi;
  • Dublu rame masculin (2-): Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă;
  • Dublu vâsle categorie ușoară feminin (L2x): Ionela Cozmiuc, Gianina Beleagă;
  • Dublu vâsle feminin (2x): Ancuța Bodnar, Simona Radiș;
  • Dublu vâsle masculin (2x): Ioan Prundeanu, Florian Enache;
  • Rezerve: Elena Iuliana Mihai, Cosmin Macovei

Ponturi pariuri canotaj Jocurile Olimpice Tokyo 2020 – Lot Olimpic România

  • Dublu vâsle feminin Lot Olimpic România – Cota 2,20 (favorite) Betano Pariuri. Nu putem deschide seria de pronosticuri pe canotajul românesc fără să le amintim pe Ancuța Bodnar și Simona Radiș. Cele două componente ale bărcii de dublu vâsle sunt văzute drept principale favorite ale probei și se vor duela, cel mai probabil, cu un echipaj din Noua Zeelandă pentru câștigarea medaliei de aur.
  • Dublu vâsle categorie ușoară feminin Lot Olimpic România – Cota 5,40 Baumbet Pariuri. Cozmiuc și Beleagă sunt duble campioane mondiale la această categorie și au mari șanse să obțină o medalie și la Jocurile Olimpice. Chiar dacă au fost doar pe 8 la Rio 2016 și nu au câștigat ultimele Europene la care au participat.
  • Lot Olimpic România Echipajul de 8+1 feminin câștigă aurul – Cota 26,00 Unibet Pariuri Tokyo 2020. Chiar dacă legendara barcă a canotajului românesc a adus cele mai bune rezultate olimpice, specialiștii nu acordă mari șanse de această dată echipajului. Medaliate cu bronz la Rio 2016, fetele sunt văzute doar cu a șasea șansă acum.

Vezi și alte cote de genul acesta în materialul dedicat pariurilor antepost de la Jocurile Olimpice!

Mădălina Bereș va fi port-drapelul feminin din lotul olimpic al României

Canotoarea Mădălina Bereș, care a obținut medalia de bronz alături de echipajul de 8+1 feminin la JO de la Rio din 2016, a fost desemnată purtătoarea drapelului la ceremonia de deschidere de la Tokyo. Pentru prima oară în istoria Jocurilor, vor fi câte doi sportivi în calitate de port-drapel, câte unul de la feminin și masculin. Alături de Bereș se va afla înotătorul Robert Glință, care concurează în proba de 100 metri spate.

Mădălina Bereș, așa cum am amintit anterior, s-a clasat pe locul 3 la Rio 2016 cu celebra barcă de 8+1, cea mai medaliată din istoria lotului olimpic al României. Mădălina a obținut de asemenea titlul mondial în cadrul acestui echipaj. Bereș mai are șase titluri europene în palmares.

Canotajul românesc a fost astfel răsplătit pentru faptul că este sportul cu cea mai mare prezență din Lot Olimpic România pentru Tokyo 2020 (36 canotori și două rezerve). Anterior, trei reprezentanți ai canotajului au mai fost port-drapel: Iulică Ruican (Atlanta 1996) și Elisabeta Lipă (Sydney 2000 și Atena 2004). De altfel, Lipă a fost prima sportivă ce a avut rolul de purtător al drapelului pentru lotul olimpic al României.

Concluzii – Canotaj Jocurile Olimpice

Din partea canotajului am putea asista la mai multe surprize plăcute în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. Vorbim despre câteva probe în care canotorii români pleacă cu șanse reale și există toate premisele pentru obținerea unor medalii. Câte clasări pe podium va obține cea mai numeroasă delegație din lotul olimpic al României?

Până la următoarele articole despre Jocurile Olimpice de la Tokyo, rămâi alături de echipa BETuri. Și pariază pe cele mai spectaculoase evenimente sportive. Nu uita că ai alte ponturi pentru tine pe site, dar și concursuri și promoții exclusive pe grupul nostru de Telegram BETuri. Totul pentru ca tu să fii informat și inspirat!