Manchester United – Liverpool

Duminică 15.01 are loc derby-ul classic al Angliei dintre Manchester United şi Liverpool. Cele mai titrate două echipe engleze se vor întâlni pe stadionul Old Trafford din Manchester pentru a 93-a oară. După zeci de ani în care a fost cea mai de success echipă britanică, Liverpool deţinătoarea a 18 trofee de campioană, a fost devansată de Manchester United care a cucerit al 20-lea trofeu domestic în 2013. Prima întâlnire dintre cele două cluburi a avut loc la 29.09.1973 şi s-a încheiat cu scorul de 0-0. De la acea dată, Manchester a câştigat 40 de meciuri împotriva lui Liverpool şi a remizat 25. Cormoranii au câştigat de 25 de ori împotriva rivalilor.

Sezonul acesta cele două echipe se întâlnesc din posturi uşor neobişnuite pentru amândouă. Livepool este pe locul doi în campionat. Echipa lui Jurgen Klopp duce o luptă la titlu cu Chelsea, grupare care are un avans de 5 puncte în faţa cormoranilor. Manchesterul lui Mourinho are un sezon dificil, în prezent ocupând doar locul 6. După un start de sezon destul de slab, diavolii roşii par să-şi fi revenit din punct de vedere al formei. Momentan ei se află într-o serie de 9 victorii consecutive în toate competiţiile, mai având doar 3 puncte de recuperat până la locurile de Champions League.

Vedetele lui Manchester par să fi intrat în formă şi reuşesc astfel să poarte echipa spre victorii. Zlatan Ibrahimovici a marcat de 5 ori în ultimele 5 partide din Premier League. Paul Pogba pare să fi terminat perioada de reintegrare în lot, ultimele sale meciuri pentru diavoli au fost foarte reuşite. Mkhitaryan şi Mata sunt alţi doi jucători care au avut evoluţii apreciate în ultima perioadă.

Al doilea sezon al germanului Klopp la conducerea lui Liverpool este unul ce promite mult. Influenţa şi stilul de joc caracteristic al lui Klopp se poate vedea clar imprimat asupra jucătorilor cormorani. Cu acelaşi pressing agresiv şi cu un stil de atac direct pe poartă, neamţul a adus două titluri de campion ale Germaniei şi o finală de Champions League pentru Borrussia Dortmund. Aplicând această tactică si la Livepool, Kloop are cel mai bun atac din campionat, echipa sa marcând 48 de goluri în primele 20 de runde. Cu o medie de aproape 2,5 goluri pe meci, atacul lui Liverpool a creat multe momente spectaculoase in acest sezon de Premier League.

Pentru meciul de duminică, Klopp nu poate conta pe golgheterul echipei, Sadio Mane. Alte mari bătăti de cap pentru antrenorul german sunt Coutinho, Henderson şi Matip, toţi 3 incerţi până la ora meciului. De partea cealaltă, de la Machester continuă să lipsească Eric Bailly care se luptă cu o accidentare de mai lungă durată. Zlatan Ibrahimovici şi Marcus Rojo se află încă într-o perioadă de recuperare şi e posibil ca unul dintre ei sau chiar amândoi să joace duminică.

Meciul din turul campionatului disputat pe stadionul Anfield s-a încheiat cu scorul de 0-0. A fost un meci mai mult închis, în care ambele echipe au preferat să nu piardă. Meciul retur cu siguranţă va fi diferit, atât Manchester cât şi Liverpool au nevoie de cele 3 puncte pentru a putea spera în continuare să-şi atingă obiectivul stabilit pentru sezonul actual.